Pyszny gulasz z indyka – przepis z lubczykiem
Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 400 g mięsa na gulasz np.: z udźca bez kości,
- 3 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka lubczyku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka zmielonych suszonych grzybów leśnych,
- 1 łyżka koncentratu z papryki,
- 500 ml wody,
- 1 łyżeczka soli,
- do smaku świeżo zmielony pieprz.
Jak zrobić gulasz z indyka?
Przygotowanie:
- Cebulę i marchewkę należy umyć, obrać i pokroić w kostkę.
- Mięso na gulasz pokroić w kostkę i obsypać mąką pszenną.
- Na rozgrzanej patelni z olejem trzeba obsmażyć cebulę i marchewkę. Gdy się zarumienią dodać do nich posiekany ząbek czosnku.
- Warzywa trzeba doprawić tymiankiem, lubczykiem i zmielonymi grzybami.
- Zarumienione warzywa trzeba przełożyć do garnka o grubym dnie.
- Następnie na patelnię wlać łyżkę oleju i obsmażyć na patelni po warzywach kawałki indyka.
- Gdy się zarumienią, należy przełożyć je do warzyw w garnku.
- Na patelnię trzeba wlać około 100 ml wody i dodać koncentrat z papryki z mieloną słodką papryką.
- Przy pomocy drewnianej łyżki należy rozpuścić koncentrat, jednocześnie wypłukując cały smak warzyw i mięsa.
- Wywar należy wlać do garnka ze składnikami gulaszu z indyka.
- Kolejnym krokiem jest postawienie garnka z gulaszem na gazie i dolanie pozostałej części wody.
- Gulasz z indyka należy gotować przez około 20-30 minut na średnim ogniu.
- Domowy gulasz z indyka jest gotowy, gdy sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie.
- Przed podaniem gulasz z udźca należy posolić i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Czytaj także: Gulasz ze schabu. Prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Schab z pieczarkami w sosie śmietanowym
Warzywa do gulaszu z indyka
Klasyczny gulasz z indyka opiera się na czterech bazowych warzywach, czyli cebuli, czosnku, marchewce i papryce. Ten zestaw można rozszerzać według swoich upodobań i zasobów dostępnych w lodówce. Szczególnie zachęcamy do wykorzystania pokrojonego w kostkę: bakłażana, selera naciowego, kalafiora, cukinii, korzenia pietruszki i bulwy selera. Każdy z nich charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, a z pewnością urozmaici strukturę dobrze znanego gulaszu.
Sposób podania gulaszu z indyka
Domowy gulasz z indyka świetnie smakuje podany z purée ziemniaczanym, pieczonymi warzywami, domowymi frytkami z batatów albo z ugotowaną kaszą gryczaną. Pożywny gulasz znakomicie smakuje serwowany z domowymi kluskami śląskimi lub kopytkami. Ponadto warto podać do niego surówkę z młodej kapusty albo ogórki kiszone.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: