Domowy Burger Drwala – przepis na pożywne danie
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 45-60 minut.
Składniki:
- 2 bułki do hamburgerów,
- 4 plastry sera topionego typu cheddar,
- 2 plastry sera żółtego,
- 1 cebula.
- 6-7 pieczarek,
- kilka liści sałaty,
- 1/2 pomidora,
- 1 ogórek kiszony,
- 6 plastrów boczku,
- po 200-300 g wołowiny na kotleta,
- 1 serek topiony typu gouda,
- 1 jajko do panierowania,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Sos do Burgera Drwala:
- ketchup,
- sos czosnkowy: 100 ml jogurtu, pieprz, sól i posiekany ząbek czosnku.
Jak zrobić domowy Burger Drwala?
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w cienkie plastry.
- Plastry boczku usmażyć na suchej patelni. Boczek odsączyć
- Na patelni po boczku podsmażyć cebulę. Przełożyć do innego pojemnika.
- Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki – w razie potrzeby dolać odrobinę oleju.
- Bułkę przekroić na pół i na górnej połówce układać: ser topiony, cebulę i boczek; natomiast na dolne: plaster żółtego sera i pieczarki.
- Rozgrzać piekarnik do 180° Celsjusza.
- Z mięsa wołowego uformować 2 cienkie kotlety – mięso przyprawić solą i pieprzem bezpośrednio przed smażeniem.
- Na dużą patelnię wlać odrobinę oleju i mocno rozgrzać. Wołowinę smażyć ok. 6 minut z każdej strony. W międzyczasie wstawić bułki do pieczenia na maksymalnie 5 minut.
- Wyłączyć piekarnik i wyjąć podpieczone bułki.
- Na dolną połówkę ułożyć sałatę, następnie mięso, sos, inne warzywa i złożyć w całość.
Wege kanapka drwala
Domową wersję Burgera Drwala można też przygotować w wersji wegetariańskiej. Kotlet w kanapce zwykle przygotowany był na bazie roślin strączkowych, np. soczewicy i ciecierzycy. W latach poprzednich sieć McDonald miała w ofercie wege kanapki drwala, które wiele osób chętnie próbowało. Warto pamiętać, iż choćby roślinny zamiennik kotleta w tym przypadku nie jest zdrowszą alternatywną. W domowej wersji zachęcamy do korzystania z jogurtu greckiego zamiast majonezu i korzystania z serów o obniżonej wartości kalorycznej. W zestawie z burgerem w latach ubiegłych można było zjeść krążki cebulowe. Zachęcamy do zrobienia ich we własnej kuchni.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: