Kuchnia czeska ma wiele swoich charakterystycznych cech i potraw. Jednym z nich są pasty do smarowania wszelkiego rodzaju i smaku. Niektóre z nich na pewno zapamiętacie. Rozsmarowywanie jajek jest bardzo typowe.
Jeśli unikacie tych smarowideł w sklepach, bo boicie się konserwantów lub zbyt dużej ilości tłuszczu, nie ma nic prostszego niż zrobienie własnego, domowego smarowidła do jajek. Na przykład wypróbuj ten przepis!
Zdrowy wybór: naleśniki z indyka z cukinią i doskonałym sosem musztardowym
Domowe zdrowe smarowidło do jajek ze śmietaną i cebulą
- 6 gotowanych jaj
- pół cebuli
- 3 łyżki stołowe majonezu
- 2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka słodkiej musztardy
- kminek mielony
- sól, pieprz
Chrupiące domowe pieczarki z mozzarellą: Wskazówka na smaczne śniadanie!
1) Oddzielamy żółtka i kroimy białka na większe kawałki. Żółtka rozgnieść widelcem i wymieszać z majonezem, śmietaną, musztardą i pieprzem.
2) Następnie wymieszać z białkami jaj i posiekaną cebulą. Przed podaniem pozostawić w lodówce na co najmniej 2 godziny.
!