Domowe zdrowe smarowidło do jajek ze śmietaną i cebulą – tradycyjny przepis, który pokochasz

fajnainspiracja.pl 2 miesięcy temu

Kuchnia czeska ma wiele swoich charakterystycznych cech i potraw. Jednym z nich są pasty do smarowania wszelkiego rodzaju i smaku. Niektóre z nich na pewno zapamiętacie. Rozsmarowywanie jajek jest bardzo typowe.

Jeśli unikacie tych smarowideł w sklepach, bo boicie się konserwantów lub zbyt dużej ilości tłuszczu, nie ma nic prostszego niż zrobienie własnego, domowego smarowidła do jajek. Na przykład wypróbuj ten przepis!

Zdrowy wybór: naleśniki z indyka z cukinią i doskonałym sosem musztardowym


Domowe zdrowe smarowidło do jajek ze śmietaną i cebulą

  • 6 gotowanych jaj
  • pół cebuli
  • 3 łyżki stołowe majonezu
  • 2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka słodkiej musztardy
  • kminek mielony
  • sól, pieprz

Chrupiące domowe pieczarki z mozzarellą: Wskazówka na smaczne śniadanie!


1) Oddzielamy żółtka i kroimy białka na większe kawałki. Żółtka rozgnieść widelcem i wymieszać z majonezem, śmietaną, musztardą i pieprzem.

2) Następnie wymieszać z białkami jaj i posiekaną cebulą. Przed podaniem pozostawić w lodówce na co najmniej 2 godziny.

!

Idź do oryginalnego materiału