Domowe przetwory z ogórków – poznaj 5 najlepszych przepisów, które zachwycą cię smakiem. Zrobisz je bez trudu

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Jak zrobić przetwory z ogórków? Polecamy 5 sprawdzonych i najlepszych przepisów. To m.in. wyśmienite i wyraziste w smaku ogórki watykańskie oraz klasyczne, chrupiące ogórki małosolne. Z naszymi wskazówkami przygotujesz je gwałtownie i bez najmniejszego problemu. Podpowiadamy też, jak je pasteryzować i jakie słoiki z nakrętkami wybrać. Sprawdź i koniecznie przygotuj pyszne domowe przetwory.

Domowe przetwory z ogórków

Sezon na ogórki trwa od lipca do końca sierpnia. Warto wykorzystać ten czas i przygotować z nich wyśmienite przekąski. Zebraliśmy dla ciebie 5 najlepszych przepisów na przetwory z ogórków. Możesz jeść je do obiadu, kanapek czy dodać do sałatek. Pod każdym zdjęciem w galerii znajdziesz link do dokładnego przepisu ze wskazówkami krok po kroku, jak je przygotować. Są wyśmienite!

Polecane przepisy na przetwory z ogórków:

  1. Ogórki watykańskie
  2. Zymft ogórki z musztardą
  3. Chrupiące ogórki małosolne
  4. Ogórki kiszone z chrzanem i czosnkiem
  5. Ogórki małosolne z woreczka
Zobacz galerię(7 zdjęć)

Pyszna sałatka z cukinii na zimę. Koniecznie wypróbuj przepis

Mam dla ciebie niezawodny przepis na sałatkę z cukinii na zimę. Jej pyszny smak to zasługa wyrazistej zalewy. Całość przygotowuje się bardzo prosto – wszystkie składniki wystarczy wymieszać i…

Katarzyna Puczyńska

Jak pasteryzować ogórki?

Pasteryzowanie, czyli wekowanie przetworów jest bardzo ważne i nie należy tej czynności pomijać. Dzięki temu zniszczymy drobnoustroje i enzymy, które przyczyniają się do psucia produktów, a nasze warzywa i owoce dłużej zachowają swój smak oraz wartości odżywcze.

Polecamy dwa sposoby na pasteryzowanie przetworów:

  • pasteryzowanie na mokro – należy na dnie garnka ułożyć bawełnianą ściereczkę, ustawić na niej słoiki, zalać wodą do 3/4 wysokości, gotować 20 minut na małym ogniu, a następnie wyjąć z wody i odwróć do góry dnem,
  • pasteryzowanie na sucho – ustawiamy słoiki na blaszce i podgrzewamy w piekarniku w 120 stopniach od 5 do 20 minut, w zależności od przepisu.

Mniej popularną metodą jest pasteryzowanie w zmywarce. Należy ustawić słoiki do góry dnem, w pustym urządzeniu, włączyć program na 75 stopni i poczekać aż skończy się cały cykl. Po tym czasie odstawiamy słoiki w chłodne miejsce.

Proste i pyszne. Zobacz, jak zrobić kiszone rzodkiewki

Mam dla Ciebie przepis na zdrowe i bardzo smaczne kiszone rzodkiewki. To idealny dodatek do dań z grilla, kanapek, sałatek, a także pomysł na wartościową przekąskę. Smakiem przypominają ogórki…

Katarzyna Puczyńska

Słoiki na przetwory. Co wybrać?

Do przygotowywania przetworów potrzebujemy odpowiednich naczyń. Świetnie nadają się do tego szklane słoiki odporne na działanie wysokiej temperatury. Można wybrać:

  • słoiki typu twist-off o krawędziach ze specjalnym gwintem, do którego pasuje blaszana zakrętka,
  • słoiki typu weck ze szklanymi zakrętkami i specjalną gumką.

Jeśli używasz słoików z wcześniejszych przetworów, to sprawdź, czy nakrętki nie są zniekształcone lub pordzewiałe. W przypadku wecków gumka nie może być popękana. Co bardzo ważne, słoiki do przetworów należy najpierw dokładnie umyć, sparzyć wodą, a następnie dobrze wysuszyć. Sprawdzonym pomysłem jest także wyparzenie ich najpierw w piekarniku.

Czytaj także: Czekośliwka dla łasuchów. Przepis na powidła śliwkowe z czekoladą

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału