Ocet winny, najlepiej zrobiony domowym sposobem, jest wówczas składnicą drogocennych bakterii, witamin, enzymów i związków, regulujących procesy biologiczne w organizmie. Ponadto, dzięki dodatkom ziół i przypraw, oprócz walorów smakowych zyska prozdrowotne adekwatności. Gdy nie ma własnego octu, warto poszukać na rynku octu ekologicznego, z renomowanej wytwórni, bo tylko taki jest doskonałą przyprawą oraz sprzymierzeńcem dobrego zdrowia. Smacznego!
Ocet z Toskanii
Składniki:
1 litr octu winnego
1 ząbek czosnku
1 ostra papryczka
2 listki laurowe
6 ziarenek pieprzu
1 gałązka świeżego tymianku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Przygotowanie:
W moździerzu utrzeć startą skórkę z cytryny razem ze sproszkowaną gałką muszkatołową. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Do garnka wlać ocet, dodać zawartość moździerza, zmiażdżony czosnek, pieprz, tymianek, liście laurowe i papryczkę, gotować 3 minuty. Ostudzić, przelać do butelki i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 5 dni.
Przefiltrować, przelać do mniejszych buteleczek. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Ocet z Piemontu
Składniki:
1 litr octu winnego
po 3 gałązki: mięty pieprzowej, estragonu, majeranku
1 gałązka lubczyku
½ pęczka szczypiorku
1 liść laurowy
5 goździków
Przygotowanie:
Świeże zioła opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Przełożyć do wyparzonego słoja, zalać octem. Odstawić na tydzień w ciemne i chłodne miejsce.
Przefiltrować przez gazę, wlać do mniejszych buteleczek. Przechowywać w ciemnym miejscu.
Ocet na ostro
Składniki:
1 litr octu winnego
10 małych, ostrych papryczek
Przygotowanie:
Papryczki opłukać, osuszyć. Przygotować słoik, wlać ocet, dodać papryczki. Odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Przecedzić przez gazę, przelać do wyparzonych buteleczek. Przechowywać z dala od słońca.












