Domowe octy smakowe w roli głównej

lubelski.pl 2 godzin temu

Ocet winny, najlepiej zrobiony domowym sposobem, jest wówczas składnicą drogocennych bakterii, witamin, enzymów i związków, regulujących procesy biologiczne w organizmie. Ponadto, dzięki dodatkom ziół i przypraw, oprócz walorów smakowych zyska prozdrowotne adekwatności. Gdy nie ma własnego octu, warto poszukać na rynku octu ekologicznego, z renomowanej wytwórni, bo tylko taki jest doskonałą przyprawą oraz sprzymierzeńcem dobrego zdrowia. Smacznego!

Ocet z Toskanii

Składniki:

1 litr octu winnego

1 ząbek czosnku

1 ostra papryczka

2 listki laurowe

6 ziarenek pieprzu

1 gałązka świeżego tymianku

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Przygotowanie:

W moździerzu utrzeć startą skórkę z cytryny razem ze sproszkowaną gałką muszkatołową. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Do garnka wlać ocet, dodać zawartość moździerza, zmiażdżony czosnek, pieprz, tymianek, liście laurowe i papryczkę, gotować 3 minuty. Ostudzić, przelać do butelki i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 5 dni.

Przefiltrować, przelać do mniejszych buteleczek. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Ocet z Piemontu

Składniki:

1 litr octu winnego

po 3 gałązki: mięty pieprzowej, estragonu, majeranku

1 gałązka lubczyku

½ pęczka szczypiorku

1 liść laurowy

5 goździków

Przygotowanie:

Świeże zioła opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Przełożyć do wyparzonego słoja, zalać octem. Odstawić na tydzień w ciemne i chłodne miejsce.

Przefiltrować przez gazę, wlać do mniejszych buteleczek. Przechowywać w ciemnym miejscu.

Ocet na ostro

Składniki:

1 litr octu winnego

10 małych, ostrych papryczek

Przygotowanie:

Papryczki opłukać, osuszyć. Przygotować słoik, wlać ocet, dodać papryczki. Odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Przecedzić przez gazę, przelać do wyparzonych buteleczek. Przechowywać z dala od słońca.

Idź do oryginalnego materiału