Domowe karmelowe rogaliki z ciasta w cieście – niebo w gębie!

fajnainspiracja.pl 8 miesięcy temu

Jeśli jesteś miłośnikiem domowych wiatraczków, to ten przepis jest dla Ciebie! Dziś wspólnie przygotujemy karmelowy przysmak, który oczywiście wszyscy znacie! Domowe karmelowe wiatraczki wykonane z ciasta, które łączy wanilię z kremem karmelowym i karmelowym lukrem. Są miękkie, pyszne i nieodparcie smaczne. Z filiżanką doskonałej kawy poczujesz się jak na chmurze.

Szybki i smaczny obiad z jednego garnka, który od razu pokochasz

Kostki orzechowe z dwukolorowym kremem i karmelizowanymi orzechami

[co_będzie_nam_potrzebne]

Ciasto:

  • 600 g wody / wg potrzeb
  • 300 g tłuszczu roślinnego Palmarin (Hera)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 300 g zwykłej mąki specjalnej
  • 8 jajek

Krem karmelowy:

  • 7 łyżek cukru
  • 350 ml bitej śmietany 30%
  • 700 ml bitej śmietany roślinnej (Vitala)

Krem waniliowy:

  • 1 litr mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 120 g kremu waniliowego w proszku (Golden Klas)
  • 500 ml roślinnej bitej śmietany (Vitala)

Polewa karmelowa:

  • 225 g cukru
  • 90 g masła
  • 150 ml bitej śmietany 30%
Jak będziemy postępować:

1) Ciasto: Wlać wodę do rondla na kuchence, dodać tłuszcz roślinny i doprawić solą – mieszać i gotować na małym ogniu, a następnie wsypać zwykłą mąkę specjalną – przez cały czas mieszać i gotować, aż utworzy się ciasto, a następnie wymieszać / ubić.

2. Następnie, ubijając trzepaczką, dodać roztrzepane jajko i przełożyć powstałe ciasto do woreczka do dekorowania, używając go do formowania fałd równo obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 250°C, a następnie zmniejszyć temperaturę i piec przez 20-25 minut w temperaturze 170°C, aż będą pięknie złociste i puszyste.

4. Po upieczeniu pokrój je nożem i umieść na czystej powierzchni.

5. Krem karmelowy: Cukier umieścić w rondelku na kuchence – skarmelizować i stopniowo dodawać bitą śmietanę 30% – gotować do uzyskania gładkiej konsystencji.

6. Krem waniliowy: Wlać mleko do rondelka na kuchence, dodać cukier i ekstrakt waniliowy – wymieszać (wlać trochę mleka do pojemnika i dodać krem waniliowy w proszku – wymieszać) i wlać do rondelka z mlekiem – gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ostudzić po ugotowaniu, a następnie ubić.

7. W międzyczasie umieścić w misce bitą śmietanę roślinną – ubić ją na białą pianę i stopniowo dodawać pianę do uzyskanej śmietany – ubijać razem do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie przełożyć do worka do dekoracji.

8. Następnie ubić w misce 700 ml roślinnej bitej śmietany na białą pianę i stopniowo dodawać krem karmelowy podczas ubijania.

9) Polewa karmelowa: Cukier umieścić w małym rondelku na kuchence – skarmelizować, dodać masło i stopniowo dodawać bitą śmietanę 30% – wymieszać i gotować na małym ogniu.

10. Zanurzyć wierzchy rogalików w polewie karmelowej i przykryć je śmietaną.

11. Podawaj domowe karmelowe rogaliki z ciasta z miłością, wspaniałym smakiem i wdziękiem.

Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!

VIDEO GUIDE:

Idź do oryginalnego materiału