Tradycyjne cynaderki to rodzaj podrobów, który wielu osobom kojarzy się wręcz z kuchnią kryzysową. Kiedy w okresie niedoborów sięgano po mniej szlachetne części pochodzące ze zwierząt. Ku przestrodze wypada zaznaczyć, iż potocznie cynaderki są kojarzone nie tylko z daniem z nerek. Ta nazwa może też określać danie z jąder byka lub świni. W niektórych restauracjach dla rozróżnienia obu produktów drugą potrawę określa się jako cynadry. Poniższy przepis opisuje sposób na ugotowanie nerek wieprzowych w śmietanie.
Domowe cynaderki w śmietanie. Prosty przepis na sycące danie z nerek, które kiedyś gościło w każdym barze mlecznym i stołówce
Cynaderki wieprzowe – przepis na podroby w sosie
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 500 g nerek wieprzowych,
- 2 cebule,
- 5 g soli,
- Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
- 10 ml oleju,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- 5 g mąki pszennej,
- 200 g śmietany,
- 20 g natki pietruszki.
Do gotowania:
- 1,5 l wody,
- 5 g soli.
Jak zrobić dobre cynaderki?
Przygotowanie:
- Na początku należy oczyścić nerki wieprzowe, czyli rozciąć je, wyciąć żyły i usunąć błonki. Należy zachować ostrożność, aby nie przeciąć żyłek, a wycinać je w całości. W przeciwnym razie cynaderki będą gorzkie.
- Oczyszczone cynaderki należy włożyć do miski z zimną wodą na minimum 2-3 godziny. Następnie trzeba je wypłukać (nawet kilka razy).
- W garnku należy zagotować wodę i posolić. Do wrzątku należy włożyć pokrojone cynaderki i gotować je przez 5 minut.
- Podgotowane nerki należy odcedzić i pokroić w kostkę lub paski.
- Cebulę trzeba obrać i pokroić w talarki. Następnie na szerokiej patelni o grubym dnie trzeba rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę.
- Zarumienioną cebulę należy włożyć do garnka, a na patelnię włożyć pokrojone obtoczone w mące nerki.
- Należy je smażyć do momentu, aż nabiorą brązowego koloru. Nerki należy dodać do garnka z cebulą i doprawić solą wraz z majerankiem.
- Do cynaderek trzeba wlać śmietanę i dusić pod przykryciem przez 15 minut. W trakcie gotowania można dolać około 1/2 szklanki ciepłej wody.
- Cynaderki duszone w sosie śmietanowym są gotowe do podania. Na koniec warto posiekać natkę pietruszki i posypać nią gulasz.