Domowe cynaderki w śmietanie. Prosty przepis na sycące danie z nerek, które kiedyś gościło w każdym barze mlecznym i stołówce

stronakuchni.pl 2 tygodni temu
Cynaderki, czyli danie z nerek, to jeden z klasyków kuchni PRL-u. Serwowane w barach mlecznych i domowych kuchniach, były tanie, pożywne i pełne smaku. Najczęściej podawano je w delikatnym sosie śmietanowym, z dodatkiem cebuli i świeżej pietruszki. Dziś wracają do łask jako kulinarna ciekawostka i sentymentalny powrót do dawnych smaków. Wypróbuj przepis na tradycyjne cynaderki i odkryj ich wyjątkowy charakter.

Tradycyjne cynaderki to rodzaj podrobów, który wielu osobom kojarzy się wręcz z kuchnią kryzysową. Kiedy w okresie niedoborów sięgano po mniej szlachetne części pochodzące ze zwierząt. Ku przestrodze wypada zaznaczyć, iż potocznie cynaderki są kojarzone nie tylko z daniem z nerek. Ta nazwa może też określać danie z jąder byka lub świni. W niektórych restauracjach dla rozróżnienia obu produktów drugą potrawę określa się jako cynadry. Poniższy przepis opisuje sposób na ugotowanie nerek wieprzowych w śmietanie.

Cynaderki wieprzowe – przepis na podroby w sosie

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 500 g nerek wieprzowych,
  • 2 cebule,
  • 5 g soli,
  • Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
  • 10 ml oleju,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • 5 g mąki pszennej,
  • 200 g śmietany,
  • 20 g natki pietruszki.

Do gotowania:

  • 1,5 l wody,
  • 5 g soli.

Jak zrobić dobre cynaderki?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy oczyścić nerki wieprzowe, czyli rozciąć je, wyciąć żyły i usunąć błonki. Należy zachować ostrożność, aby nie przeciąć żyłek, a wycinać je w całości. W przeciwnym razie cynaderki będą gorzkie.
  2. Oczyszczone cynaderki należy włożyć do miski z zimną wodą na minimum 2-3 godziny. Następnie trzeba je wypłukać (nawet kilka razy).
  3. W garnku należy zagotować wodę i posolić. Do wrzątku należy włożyć pokrojone cynaderki i gotować je przez 5 minut.
  4. Podgotowane nerki należy odcedzić i pokroić w kostkę lub paski.
  5. Cebulę trzeba obrać i pokroić w talarki. Następnie na szerokiej patelni o grubym dnie trzeba rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę.
  6. Zarumienioną cebulę należy włożyć do garnka, a na patelnię włożyć pokrojone obtoczone w mące nerki.
  7. Należy je smażyć do momentu, aż nabiorą brązowego koloru. Nerki należy dodać do garnka z cebulą i doprawić solą wraz z majerankiem.
  8. Do cynaderek trzeba wlać śmietanę i dusić pod przykryciem przez 15 minut. W trakcie gotowania można dolać około 1/2 szklanki ciepłej wody.
  9. Cynaderki duszone w sosie śmietanowym są gotowe do podania. Na koniec warto posiekać natkę pietruszki i posypać nią gulasz.
Idź do oryginalnego materiału