Ciasto kataifi możesz użyć do przygotowania czekolady dubajskiej.
- Do miski wsyp 30 g mąki pszennej, 20 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki oleju, szczyptę soli, ok. 55 ml wody, wszystkie składniki chwilę zmiksuj blenderem lub mikserem. Ciasto wyjdzie rzadkie i lejące.
- Rozgrzej patelnię i wylewaj ciasto tworząc cienkie paski. Smaż ciasto na suchej patelni ok. 20 sekund z jednej i później 20 sekund z drugiej strony (ciasto ma być blade, nie przyrumienione). Przełóż usmażone skrawki ciasta na talerz. Poczekaj chwilę, aż ciasto ostygnie.
- Ciasto pokrój na jeszcze cieńsze paski.
- Dalszy etap przygotowania ciasta do np. czekolady dubajskiej to podsmażenie pasków ciasta na patelni z ok. 50 g masła. Ciasto należy podsmażyć na złoty kolor (to istotny etap przygotowania – uzyskasz chrupkie ciasto – doskonałe nadzienie do czekolady).
- Podsmażone ciasto wymieszaj z kremem pistacjowym i przełóż do środka czekolady.