Domowe ciasto kataifi

pyszniegotuj.pl 4 tygodni temu

Ciasto kataifi możesz użyć do przygotowania czekolady dubajskiej.

  1. Do miski wsyp 30 g mąki pszennej, 20 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki oleju, szczyptę soli, ok. 55 ml wody, wszystkie składniki chwilę zmiksuj blenderem lub mikserem. Ciasto wyjdzie rzadkie i lejące.
  2. Rozgrzej patelnię i wylewaj ciasto tworząc cienkie paski. Smaż ciasto na suchej patelni ok. 20 sekund z jednej i później 20 sekund z drugiej strony (ciasto ma być blade, nie przyrumienione). Przełóż usmażone skrawki ciasta na talerz. Poczekaj chwilę, aż ciasto ostygnie.
  3. Ciasto pokrój na jeszcze cieńsze paski.
  4. Dalszy etap przygotowania ciasta do np. czekolady dubajskiej to podsmażenie pasków ciasta na patelni z ok. 50 g masła. Ciasto należy podsmażyć na złoty kolor (to istotny etap przygotowania – uzyskasz chrupkie ciasto – doskonałe nadzienie do czekolady).
  5. Podsmażone ciasto wymieszaj z kremem pistacjowym i przełóż do środka czekolady.
Idź do oryginalnego materiału