Domowe burgery na obiad
Oryginalne burgery pochodzą ze Stanów Zjednoczonych i robione były z mięsa wołowego. Współcześnie często pojawiają się przepisy z kotletami wieprzowymi oraz różnorodnymi dodatkami, np. żółtym serem, ogórkami konserwowymi, majonezem, ketchupem, krążkami świeżej cebuli, plastrami pomidora i listkami sałaty. Jednak najważniejszą sprawą przy smażeniu kotletów do burgera jest jakość mięsa. Zobacz przepisy Jana i Anety Kuroniów na dwa rodzaje burgerów.
Przepis na burgera wołowego w bułce maślanej
Składniki:
Burgery:
- 200 g zmielonej chudej wołowiny na osobę,
- sól, pieprz,
- 2 duże bułki maślane,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku.
Dodatki:
- 1 jajko kurze (na burgera),
- 1 duży dojrzały pomidor,
- pikle lub ogórki konserwowe,
- świeży majeranek,
- 4 liście sałaty masłowej,
- keczup,
- majonez,
- boczek,
- żółty ser,
- prażona cebula,
- musztarda.
Bułki maślane — przepis do burgerów
Składniki:
- 300 ml mleka (podgrzanego do ok. 40 stopni Celsjusza),
- 2 łyżeczki drożdży instant,
- 2 łyżki cukru,
- 120 g masła roztopionego,
- 1 duże jajko,
- 500–520 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 jajko + 2 łyżki wody do posmarowania bułeczek,
- czarnuszka lub mak albo sezam do dekoracji.
Jak zrobić domowego burgera wołowego?
Przygotowanie:
- Przygotuj bułki. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni Celsjusza.
- Wyłóż blachę lub kratkę papierem do pieczenia. Do miski wlej mleko, dodaj drożdże, cukier, rozpuszczone masło i jajko.
- Mieszając wszystko w mikserze, dodawaj mąkę i sól, a następnie ugniataj hakiem (bez miksera dodaj mąkę i sól, a następnie zmieszaj drewnianą łyżką i zagniataj ciasto ok. 5 minut). o ile ciasto będzie zbyt wilgotne, dosyp więcej mąki.
- Powinno być wilgotne, ale nie kleić się do dłoni.
- Podziel ciasto na 8–10 części i z każdej zrób okrągłą bułkę.
- Ułóż na blasze lub kratce, zostaw przykryte ściereczką na ok. 15 minut, aby wyrosły.
- Piecz 12–15 minut, aż się zezłocą (w zależności, jak duże bułki zrobisz). Po wyjęciu z piekarnika odstaw do wystygnięcia.
- Zajmij się przygotowaniem burgerów. Mięso wyrób rękoma przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Bułki przekrój i zgrilluj.
- Cebulę posiekaj w piórka, ogórki pokrój w plastry.
- Jajko usmaż na patelni jak jajko sadzone. Możesz okroić białko tak, aby idealnie pasowało na wielkość burgera.
- Na patelni usmaż kotlety, po 3 minuty z każdej strony.
- Bułki posmaruj wybranymi sosami. Ułóż liście sałaty, pomidor, kotlet i ogórki z cebulą.
- Na koniec wyłóż po jajku, dopraw solą, pieprzem i świeżym majerankiem.