Domowe burgery od Kuroniów. Przepisy z grzybami i z wołowiną. Sprawdź, jak zrobić soczystego burgera wołowego i dla wegan

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: materiały prasowe Wydawnictwo Słowne


Światowy Dzień Hamburgera 2023 wypada w niedzielę 28 maja. Z tej okazji mamy dla was dwa smakowite przepisy na domowe burgery od Jana i Anety Kuroniów – w wersji mięsnej i wege. Jan pochodzi z rodziny, która gotowanie ma we krwi. Jego tata – Maciej Kuroń – był znanym kucharzem, autorem książek i prowadzącym programy telewizyjne. Jan, wspólnie z żoną, w książce „Przy jednym stole. 100 przepisów z mięsem i wegańskich” przedstawił sposób na soczystego burgera w maślanej bułce, a jego żona burgera wegańskiego, z grzybami i ryżem. Zobaczcie, jak zrobić domowe burgery.

Domowe burgery na obiad

Oryginalne burgery pochodzą ze Stanów Zjednoczonych i robione były z mięsa wołowego. Współcześnie często pojawiają się przepisy z kotletami wieprzowymi oraz różnorodnymi dodatkami, np. żółtym serem, ogórkami konserwowymi, majonezem, ketchupem, krążkami świeżej cebuli, plastrami pomidora i listkami sałaty. Jednak najważniejszą sprawą przy smażeniu kotletów do burgera jest jakość mięsa. Zobacz przepisy Jana i Anety Kuroniów na dwa rodzaje burgerów.

Przepis na burgera wołowego w bułce maślanej

Składniki:

Burgery:

  • 200 g zmielonej chudej wołowiny na osobę,
  • sól, pieprz,
  • 2 duże bułki maślane,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku.

Dodatki:

  • 1 jajko kurze (na burgera),
  • 1 duży dojrzały pomidor,
  • pikle lub ogórki konserwowe,
  • świeży majeranek,
  • 4 liście sałaty masłowej,
  • keczup,
  • majonez,
  • boczek,
  • żółty ser,
  • prażona cebula,
  • musztarda.

Bułki maślane — przepis do burgerów

Składniki:

  • 300 ml mleka (podgrzanego do ok. 40 stopni Celsjusza),
  • 2 łyżeczki drożdży instant,
  • 2 łyżki cukru,
  • 120 g masła roztopionego,
  • 1 duże jajko,
  • 500–520 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko + 2 łyżki wody do posmarowania bułeczek,
  • czarnuszka lub mak albo sezam do dekoracji.

Jak zrobić domowego burgera wołowego?

Przygotowanie:

  1. Przygotuj bułki. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni Celsjusza.
  2. Wyłóż blachę lub kratkę papierem do pieczenia. Do miski wlej mleko, dodaj drożdże, cukier, rozpuszczone masło i jajko.
  3. Mieszając wszystko w mikserze, dodawaj mąkę i sól, a następnie ugniataj hakiem (bez miksera dodaj mąkę i sól, a następnie zmieszaj drewnianą łyżką i zagniataj ciasto ok. 5 minut). o ile ciasto będzie zbyt wilgotne, dosyp więcej mąki.
  4. Powinno być wilgotne, ale nie kleić się do dłoni.
  5. Podziel ciasto na 8–10 części i z każdej zrób okrągłą bułkę.
  6. Ułóż na blasze lub kratce, zostaw przykryte ściereczką na ok. 15 minut, aby wyrosły.
  7. Piecz 12–15 minut, aż się zezłocą (w zależności, jak duże bułki zrobisz). Po wyjęciu z piekarnika odstaw do wystygnięcia.
  8. Zajmij się przygotowaniem burgerów. Mięso wyrób rękoma przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Bułki przekrój i zgrilluj.
  9. Cebulę posiekaj w piórka, ogórki pokrój w plastry.
  10. Jajko usmaż na patelni jak jajko sadzone. Możesz okroić białko tak, aby idealnie pasowało na wielkość burgera.
  11. Na patelni usmaż kotlety, po 3 minuty z każdej strony.
  12. Bułki posmaruj wybranymi sosami. Ułóż liście sałaty, pomidor, kotlet i ogórki z cebulą.
  13. Na koniec wyłóż po jajku, dopraw solą, pieprzem i świeżym majerankiem.
Idź do oryginalnego materiału