Domowe babeczki z dżemem i tartym twarogiem

fajnainspiracja.pl 2 tygodni temu

Muffiny to tradycyjny czeski przysmak. W tym przepisie babeczki wypełnione są powidłami śliwkowymi, tartym twarogiem i bitą śmietaną. Chociaż bita śmietana może czasami być „potworem” i nie chce być ubijana, rezultat jest tego wart!

Popularna szarlotka o delikatnym i puszystym smaku


Składniki:

Na muffinki:

  • 380 g mąki półgruboziarnistej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka rumu
  • 40 g masła
  • 1/2 kostki drożdży

Nadzienie:

  • Budyń śliwkowy
  • Tarty twaróg
  • Bita śmietana (pozostawić w lodówce przed ubijaniem, aby ułatwić ubijanie)

Zdrowe naleśniki bananowe bez mąki i cukru!


Procedura:

1) Ciasto: Wymieszaj mąkę, cukier i sól w misce. Przygotuj zakwas z mleka, drożdży i odrobiny cukru. Pozostaw w ciepłym miejscu do fermentacji, aż zakwas zacznie tworzyć bąbelki.

2) Dodaj jajko, rum i masło do miski. Wymieszaj z zakwasem i wyrób wszystko na gładkie ciasto.

3) Przykryj miskę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.

4) Po wyrośnięciu podziel ciasto na około 18 części i uformuj z każdej z nich małą kulkę. Pozostaw kulki do ponownego wyrośnięcia.

5) Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu. Używając rąk, delikatnie zwiń każdą kulkę w mały placek i smaż z obu stron na złoty kolor.

6) Napełnić babeczki powidłami śliwkowymi i posypać startym twarogiem. Na wierzch można dodać bitą śmietanę.


Wskazówka:

Jeśli masz problemy z ubiciem bitej śmietany, spróbuj dodać odrobinę stabilizatora do bitej śmietany. Upewnij się również, iż bita śmietana jest wystarczająco chłodna.

Idź do oryginalnego materiału