Podczas przeziębienia wiele osób poszukuje naturalnych rozwiązań, które mają pomóc uporać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami związanymi z chorobą. Wśród nich często wymienia się syrop z cebuli bądź syrop z gruszki. Mało kto jednak słyszał o specyfiku z czerwonego buraka, który doskonale może się sprawdzić przy uporczywym kaszlu i infekcji górnych dróg oddechowych.
Męczy cię kaszel? To warzywo może ci pomóc
Burak czerwony to powszechne warzywo, które słynie z cennych adekwatności zdrowotnych. Nie inaczej jest w przypadku przygotowanego z niego syropu. Przede wszystkim zawiera liczne składniki, które wzmacniają odporność, a przy tym zwalczają stany zapalne w organizmie. Ponadto dostarcza licznych witamin, takich jak A, C, E, K, a także minerałów, w tym magnez oraz potas. Jest również bogaty w cenny kwas foliowy.
Jakie jeszcze adekwatności posiada syrop z buraka czerwonego? Jest nieocenionym specyfikiem w czasie przeziębienia. Przede wszystkim działa wykrztuśnie, pomagając rozrzedzić śluz, co ułatwia usunąć go z dróg oddechowych. Dodatkowo przynosi upragnioną ulgę przy suchym kaszlu, a także przy drapaniu i bólu w gardle. Sprawdzi się także przy przesuszonych błonach śluzowych gardła oraz przy chrypce.
Ten prosty w przygotowaniu syrop domowy jest sprzymierzeńcem w czasie przeziębienia, któremu towarzyszą popularne objawy, jak ból gardła, kaszel czy chrypka. Warto po niego sięgać nie tylko ze względu na skuteczność, ale również na naturalny skład, a także łatwość w przygotowaniu.
Zobacz także: To najlepszy domowy syrop na przeziębienie. Wszystkie składniki masz w kuchni
Jak zrobić syrop z buraka na kaszel? To prostsze niż myślisz
Zrobienie syropu z buraka zajmuje dosłownie chwilę. Do tego potrzebny jest jedynie duży burak czerwony oraz 2-3 łyżeczki cukru lub miód. Istnieje kilka sposobów na przygotowanie syropu z tego warzywa. Jeden z nich polega na wydrążeniu w środku buraka dziury, zostawiając przy tym dość grubą warstwę miąższu.
Do powstałej kieszonki wystarczy wsypać cukier, a następnie buraka pozostawić na jakiś czas w ciepłym miejscu lub wsadzić na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Poprzez wysoką temperaturę w kieszonce zbierze się gęsty syrop, który należy zlać do buteleczki i ewentualnie doprawić do smaku miodem.
Inny sposób zakłada obranie buraka ze skórki i rozdrobnienie go na drobną miazgę. To, co z niego zostanie należy przecedzić przez gazę lub drobne sitko, w wyniku czego powstanie sok. Warto doprawić go do smaku miodem. Powstały syrop można przechowywać przez kilka dni w lodówce i sięgać po niego w czasie przeziębienia choćby kilka razy dziennie.
Sprawdź też: Męczy cię kaszel? Ten syrop z trzech składników gwałtownie przyniesie ulgę
Zobacz też:
Jeden z najzdrowszych napojów świata może być jeszcze zdrowszy? Wystarczy, iż dodasz odrobinę tego owocu
Gotujesz tak ziemniaki? Przez ten błąd wychodzą twarde i tracą wartości odżywcze
Twoje prześcieradła wyglądają na szare i zużyte? Tak w mig przywrócisz im śnieżną biel