Domowa zupa z tortellini. Przepis na pomidorówkę we włoskim stylu. Danie serwuje blogerka Plate by Kate

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Nowicka


Pomidorówka jest dobra na wszystko. Po męczącym dniu, na lunch, a choćby na elegancką kolację. Wtedy przygotowuję zupę w wersji luksusowej, z pysznymi włoskimi pierożkami. Zupa z tortellini to przepis szybki, który zachwyci i domowników i gości. Przepis poleca Katarzyna Nowicka, autorka bloga Plate by Kate.

Zupa z tortellini - przepis na obiad

Porcja dla 4 osób.
Przygotowanie 10 minut.
Czas gotowania 30 minut.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • 1 cebula średnia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g liści młodego szpinaku,
  • 2 puszki pomidorów,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 250 g świeżego tortellini z ricottą lub z szynką,
  • 100 ml śmietanki,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1/4 łyżeczki płatków chili.

Dodatkowo:

  • 1 kulka mozzarelli,
  • świeża bazylia.

Zobacz także: Zupa miso na obiad. Przepis na posiłek w azjatyckim stylu. Poleca blogerka Plate by Kate

Jak zrobić zupę z tortellini?

Przygotowanie:

  1. Mozzarellę pokrój w kostkę i odłóż. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobniutko posiekaj.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż mieszając aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż mieszając jeszcze minutę.
  3. Wlej bulion, pomidory z puszki i dodaj koncentrat pomidorowy. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 20 minut.
  4. Zmiksuj zupę na gładki krem, dodaj oregano, płatki chili i dopraw solą i pieprzem.
  5. Dodaj liście szpinaku, wymieszaj i gdy tylko zwiędną dodaj tortellini. Zagotuj zupę i gotuj tyle, ile wynosi czas podany na opakowaniu pierożków.
  6. Zdejmij garnek z ognia i dodaj do zupy mozzarellę. Wymieszaj.
  7. Podawaj posypane listkami bazylii.
  8. Niby tylko zupa, ale ma to coś. Nie jednego mojego gościa już zaskoczyła a domownicy regularnie proszą o powtórkę. A ja chętnie te powtórki serwuję, bo to zupa i drugie danie w jednym.

Zobacz także: Zupy na chłodne dni. Kapitalne dania na jesień i zimę. Zobacz przepisy na 13 posiłków

Tortellini do zupy

I rzecz najważniejsza- tortellini. Jakie wybrać? Wybór w sklepach jest spory i ciągle rośnie ale odpowiedź jest prosta: takie, które lubisz najbardziej. Osoby, które nie jedzą miesa mogą wybierać wśród pierożki z ricottą i szpinakiem, z serami czy borowikami, moi domowi mięsożercy najbardziej lubią tortellini z szynką. Tortellini to chyba najszybsza droga na skróty do pysznego obiadu. Przygotowuję z nich nie tylko zupę, ale także błyskawiczną zapiekankę z tortellini.

quiz Co wiesz o najpopularniejszych zupach świata? [QUIZ]

Dodatki do zupy

Wariacji może być znacznie więcej niż tylko rodzaj dodanych pierożków. Szpinak w zupie możesz zastąpić jarmużem, a mozzarellę cheddarem albo parmezanem. Czasami dodaję do zupy pokrojoną w kostkę marchewkę albo seler naciowy. Warto poeksperymentować, bo zupy to samo zdrowie.

Zobacz więcej przepisów od Kasi Nowickiej na blogu Plate by Kate. Możesz też obserwować jej profile na Facebooku i na

.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału