Zupa z tortellini - przepis na obiad
Porcja dla 4 osób.
Przygotowanie 10 minut.
Czas gotowania 30 minut.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- 1 cebula średnia,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g liści młodego szpinaku,
- 2 puszki pomidorów,
- 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 250 g świeżego tortellini z ricottą lub z szynką,
- 100 ml śmietanki,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1/4 łyżeczki płatków chili.
Dodatkowo:
- 1 kulka mozzarelli,
- świeża bazylia.
Zobacz także: Zupa miso na obiad. Przepis na posiłek w azjatyckim stylu. Poleca blogerka Plate by Kate
Jak zrobić zupę z tortellini?
Przygotowanie:
- Mozzarellę pokrój w kostkę i odłóż. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobniutko posiekaj.
- W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż mieszając aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż mieszając jeszcze minutę.
- Wlej bulion, pomidory z puszki i dodaj koncentrat pomidorowy. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 20 minut.
- Zmiksuj zupę na gładki krem, dodaj oregano, płatki chili i dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj liście szpinaku, wymieszaj i gdy tylko zwiędną dodaj tortellini. Zagotuj zupę i gotuj tyle, ile wynosi czas podany na opakowaniu pierożków.
- Zdejmij garnek z ognia i dodaj do zupy mozzarellę. Wymieszaj.
- Podawaj posypane listkami bazylii.
- Niby tylko zupa, ale ma to coś. Nie jednego mojego gościa już zaskoczyła a domownicy regularnie proszą o powtórkę. A ja chętnie te powtórki serwuję, bo to zupa i drugie danie w jednym.
Zobacz także: Zupy na chłodne dni. Kapitalne dania na jesień i zimę. Zobacz przepisy na 13 posiłków
Tortellini do zupy
I rzecz najważniejsza- tortellini. Jakie wybrać? Wybór w sklepach jest spory i ciągle rośnie ale odpowiedź jest prosta: takie, które lubisz najbardziej. Osoby, które nie jedzą miesa mogą wybierać wśród pierożki z ricottą i szpinakiem, z serami czy borowikami, moi domowi mięsożercy najbardziej lubią tortellini z szynką. Tortellini to chyba najszybsza droga na skróty do pysznego obiadu. Przygotowuję z nich nie tylko zupę, ale także błyskawiczną zapiekankę z tortellini.
Dodatki do zupy
Wariacji może być znacznie więcej niż tylko rodzaj dodanych pierożków. Szpinak w zupie możesz zastąpić jarmużem, a mozzarellę cheddarem albo parmezanem. Czasami dodaję do zupy pokrojoną w kostkę marchewkę albo seler naciowy. Warto poeksperymentować, bo zupy to samo zdrowie.
Zobacz więcej przepisów od Kasi Nowickiej na blogu Plate by Kate. Możesz też obserwować jej profile na Facebooku i na
.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: