Domowa zapiekanka ziemniaczana z warzywami na obiad. Wypróbuj przepis z cukinią i karmelizowaną cebulą. Zobacz danie na każdą kieszeń

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Najprostsza zapiekanka ziemniaczana powstaje z cienko pokrojonych ziemniaków zalanych śmietanką i upieczonych w formie żaroodpornej. Proponujemy urozmaicić podstawowy przepis użyciem karmelizowanej cebuli, czosnkiem i plastrami cukinii. Zobacz przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z warzywami i parmezanem.

W skrócie

  • Zapiekanka ziemniaczana z warzywami – prosty przepis
  • Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z warzywami?
  • Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i żółtym serem
  • Przyprawy do zapiekanki ziemniaczanej

Ziemniaki zapiekane ze śmietanką i sezonowymi warzywami to prosty posiłek, z którym poradzą sobie choćby początkujący kucharze. Tradycyjną zapiekankę ziemniaczaną można urozmaicić cienko pokrojoną cukinią, podgotowanymi różyczkami brokułu, posiekanym cienko porem albo plastrami papryki. Każda z propozycji będzie znakomicie smakować na obiad lub sycącą kolację.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć etapy przygotowania zapiekanki ziemniaczanej z warzywami

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami – prosty przepis

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 600 g ziemniaków,
  • 40 g cukinii,
  • 300 ml śmietanki kremówki,
  • 3 g soli,
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • szczypta pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1 cebula,
  • 20 g masła,
  • 40 g drobno startego parmezanu.

W naszej galerii możecie zobaczyć sposób przygotowania zapiekanki ziemniaczanej z warzywami

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z warzywami?

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki należy umyć, obrać i zetrzeć na mandolinie na cienkie plastry lub pokroić nożem.
  2. Cebulę należy obrać i pokroić lub poszatkować na cienkie plastry.
  3. Na patelni o grubym dnie należy rozpuścić masło i wsypać cebulę. Na małym ogniu należy karmelizować cebulę do momentu uzyskania złotego koloru. Potrwa to około 15 minut.
  4. Śmietankę należy zagotować z dodatkiem soli, tymianku, pieprzu i gałki muszkatołowej. Następnie trzeba gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu.
  5. Połowę ziemniaków należy rozłożyć na dnie formy do pieczenia wysmarowanej 10 g masła. Na ziemniakach należy rozprowadzić skarmelizowaną cebulę i posypać parmezanem.
  6. Na wierzchu należy rozłożyć resztę ziemniaków i cukinię. Przygotowaną śmietankę trzeba wylać równomiernie na ziemniaki i przykryć od góry folią aluminiową.
  7. Formę ze składniami zapiekanki ziemniaczanej z warzywami trzeba wstawić do nagrzanego piekarnika do 180° Celsjusza na godzinę.
  8. Następnie trzeba zdjąć z wierzchu folię aluminiową i piec przez kolejne 15 minut. Ziemniaki mają być całkowicie miękkie, a wierzch zarumieniony.
  9. Przed podaniem zapiekankę można odstawić do wystudzenia na kilka minut i wierzch udekorować np. posiekaną natką pietruszki.

Czytaj także: Prosta zapiekanka ziemniaczana z cukinią i kurczakiem – jest pyszna, sycąca i nie wymaga wiele pracy. Przepis na łatwy obiad z piekarnika

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i żółtym serem

Do zapiekanki ziemniaczanej z warzywami można wykorzystać nie tylko parmezan. Sprawdzi się każdy ser, który dobrze się zapieka. Można dodać np.: cheddar, gruyère albo mimolette. Można także skorzystać z łatwo dostępnej goudy. Wybierając lubiany przez siebie ser, warto doprać zioła i przyprawy w taki sposób, aby dobrze współgrał ze smakiem nabiału.

Przyprawy do zapiekanki ziemniaczanej

Ziemniaki znakomicie smakują doprawione suszoną bazylią, oregano, majerankiem, szafranem, pastą curry albo kurkumą. Jako przyprawę można potraktować także czosnek, który nada zapiekance pożądanej ostrości. Śmietankę można także doprawić łyżką musztardy diżońskiej albo szczyptą suszonej papryczki chili. Do ziemniaków będzie też pasować mielony kmin rzymski lub kolendra.

Domowa zapiekanka ziemniaczana z warzywami na obiad. Wypróbu...

+7 Zobacz galerię

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału