Domowa vegeta w kuchni. Przepis na sprawdzoną przyprawę. Po jakie przyprawy najchętniej sięgają Polacy?

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: MarianVejcik/Getty Images


Przyprawy znane są od wieków. Nadają daniom smaku, koloru i zapachu. Jednak warto je stosować z umiarem. Najwięcej ostrzeżeń na temat wpływu na zdrowie dotyczy soli. Zjedzona w nadmiarze podnosi ciśnienie i zatrzymuje wodę w organizmie. Przyjrzeliśmy się jak zrobić domową vegetę i po jakie przyprawy najchętniej sięgamy.

Domowa vegeta – przepis na prostą przyprawę

Liczba porcji: słoik o pojemności 500 ml.
Czas przygotowania: 1,5 godziny (w tym 1 godzina suszenia).

Składniki:

  • 500 g marchewki,
  • 500 g korzenia pietruszki,
  • 200 g korzenia selera,
  • 200 g cebuli,
  • 50 g czosnku,
  • 1 por,
  • 50 g suszonych liści lubczyku,
  • 30 g suszonego tymianku,
  • 30 g suszonego oregano.

Opcjonalnie:

  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka soli.
quiz Czy wiesz jak używać ziół w kuchni? [QUIZ]

Zobacz także: Jak zrobić sos chiński? Przepis na domowy posiłek

Jak zrobić domową wegetę?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy umyć dokładnie wszystkie warzywa i osuszyć.
  2. Następnie należy je cienko pokroić. Można to zrobić dzięki mandoliny do warzyw lub obieraczki tnącej na cienkie plastry.
  3. Pokrojone warzywa należy umieścić na blasze z papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 75-80°Celsjusza.
  4. Warzywa należy suszyć przez 1 godzinę, aż będą całkowicie twarde.
  5. Czosnek należy dołożyć na końcu, aby się nie spalił.
  6. Suche warzywa można już połączyć z suszonymi ziołami. Wedle gustu można dodać kurkumy i soli.
  7. Domowa wegeta może być przełożona do słoików.

Dodatkowo domowa wegeta może być zblendowana na jednolity proszek, który się łatwiej rozpuści podczas przyprawiania. jeżeli masz w domu suszarkę do warzyw i owoców, to polecamy użyć ją podczas suszenia warzyw.

Idź do oryginalnego materiału