Domowa vegeta – przepis na prostą przyprawę
Liczba porcji: słoik o pojemności 500 ml.
Czas przygotowania: 1,5 godziny (w tym 1 godzina suszenia).
Składniki:
- 500 g marchewki,
- 500 g korzenia pietruszki,
- 200 g korzenia selera,
- 200 g cebuli,
- 50 g czosnku,
- 1 por,
- 50 g suszonych liści lubczyku,
- 30 g suszonego tymianku,
- 30 g suszonego oregano.
Opcjonalnie:
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka soli.
quiz
Czy wiesz jak używać ziół w kuchni? [QUIZ]
Zobacz także: Jak zrobić sos chiński? Przepis na domowy posiłek
Jak zrobić domową wegetę?
Przygotowanie:
- Na początku należy umyć dokładnie wszystkie warzywa i osuszyć.
- Następnie należy je cienko pokroić. Można to zrobić dzięki mandoliny do warzyw lub obieraczki tnącej na cienkie plastry.
- Pokrojone warzywa należy umieścić na blasze z papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 75-80°Celsjusza.
- Warzywa należy suszyć przez 1 godzinę, aż będą całkowicie twarde.
- Czosnek należy dołożyć na końcu, aby się nie spalił.
- Suche warzywa można już połączyć z suszonymi ziołami. Wedle gustu można dodać kurkumy i soli.
- Domowa wegeta może być przełożona do słoików.
Dodatkowo domowa wegeta może być zblendowana na jednolity proszek, który się łatwiej rozpuści podczas przyprawiania. jeżeli masz w domu suszarkę do warzyw i owoców, to polecamy użyć ją podczas suszenia warzyw.