Domowa szarlotka z papierówek. Wypróbuj prosty przepis na najlepsze kruche ciasto z jabłkami. Fenomenalny wypiek jak dawniej

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Szarlotka z papierówek to pyszne, tradycyjne ciasto, które dla wielu jest ulubionym deserem z dzieciństwa. Wczesne deserowe jabłka, czyli papierówki, idealnie się rozpiekają i mają przyjemnie kwaskowy smak. Do tego maślane, kruche ciasto i aromat cynamonu. Po prostu palce lizać! Przekonaj się i wypróbuj niezawodny przepis na wyśmienitą szarlotkę jak u babci.

Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście, jak u babci

Mam dla ciebie przepis na pyszną szarlotkę na kruchym cieście, pachnącą cynamonem. Do jej przygotowania idealnie nadają się wczesne jabłka – papierówki. Możesz użyć także szarej renety lub antonówki. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, najwięcej czasu zajmuje starcie jabłek. Kruche ciasto warto schłodzić przed pieczeniem. jeżeli będzie trudno je zagnieść, to dodaj dwie łyżki zimnej wody lub śmietany 18 procent.

Dobra rada: ścierając jabłka na tarce, a następnie odciskając je z nadmiaru soku, warto włożyć rękawiczki. Sok z jabłek może zabarwić nam ręce.

Zobacz w galerii, jak zrobić szarlotkę z papierówek na kruchym cieście.

Przepis na szarlotkę z papierówek

Czas przygotowania: ok. 40 minut + pieczenie ok. 40 minut.
Liczba porcji: na dużą blaszkę.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • ok. 2 kg kwaśnych jabłek najlepiej papierówek lub antonówek,
  • 2 i pół szklanki mąki pszennej,
  • 5 żółtek,
  • 200 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki cukru,
  • cukier puder do dekoracji.

Tarta z jabłkami – wypróbuj błyskawiczny przepis na smaczny podwieczorek

Wypróbuj przepis na pyszne, pachnące cynamonem ciasto. Mamy dla was przepis na klasyczną kruchą tartę z jabłkami. Najważniejsze, iż jest prosta w wykonaniu, a wypiek uda się niemal każdemu. Sprawdź,…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić tradycyjną szarlotkę jak u babci?

  1. Na stolnice przesiej mąkę i posiekaj ją z masłem.
  2. Dodaj żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia.
  3. Zagnieć kruche ciasto, podziel na dwie części, owiń je folią i schowaj do lodówki.
  4. Umyj i obierz jabłka. Zetrzyj je na tarce na jarzynowych oczkach do dużej miski.
  5. Jedną część ciasta rozwałkuj i wylep nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Odciskaj jabłka rękami i ułóż na cieście.
  7. Posyp owoce cukrem i cynamonem.
  8. Rozwałkuj drugą porcję ciasta i połóż na wierzchu szarlotki.
  9. Nakłuj widelcem ciasto w kilku miejscach, by równo się piekło.
  10. Piecz szarlotkę przez ok. 40 minut w 180 stopniach.
  11. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem dla dekoracji.

Oto 7 przepisów na pyszne domowe ciasta z jabłkami. Zrobisz je bez trudu

Mamy dla ciebie 7 sprawdzonych przepisów na pyszne domowe ciasta z jabłkami. Są wyśmienite i sprawdzą się na każdą okazję. To m.in. kakaowo-waniliowe ciasto fale Dunaju z delikatnym kremem, jabłkami i…

Katarzyna Puczyńska

Co zrobić z papierówek?

Papierówki to popularna w Polsce deserowa odmiana jabłek, z domowej jabłoni uprawnej. Owoce te są średniej wielkości, mają jasnozielony kolor, a ich skóra jest gładka i cienka. Cenione są ze względu na kwaskowaty, bardzo aromatyczny smak.

Jabłka papierówki nadają się idealnie na:

  • ucierane ciasto z papierówkami,
  • dżem z papierówek,
  • kompot z papierówek,
  • mus z papierówek.

Jedną z potraw z tą odmianą jabłek, wpisanych na listę produktów tradycyjnych w woj. lubuskim, jest papierówka w syropie z wody, cukru i kwasku cytrynowego.

- Na terenie gminy Santok, w każdym przydomowym sadzie było przynajmniej kilkanaście drzew owocowych, w tym jabłonie papierówki. Po 1945 r. papierówki, jak i inne zasoby miejscowego sadownictwa, zaczęły być wykorzystywane w kuchni przez nowo przybyłych osadników. Zwyczaj ten szczególnie kultywowany był w Janczewie w gminie Santok. [...] Gospodynie z Janczewa zaczęły chętnie używać w swojej kuchni papierówek z drzew, które nie uległy zniszczeniu w okresie wojennym. Z upodobaniem przygotowywały jabłka w syropie używane do dań obiadowych, a także jako słodycze dla dzieci – czytamy na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Tradycyjna szarlotka z papierówek. Poznaj prosty przepis na ...

+13 Zobacz galerię

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału