Domowa sałatka z kurczaka, kukurydzą i ananasem w kremowym sosie. Poznaj przepis na szybką przekąskę na grilla. Goście poproszą o dokładkę

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: materiały prasowe wydawnictwa Buchmann


Prosta i efektowna sałatka z kurczaka z dodatkiem kukurydzy i kawałków ananasa to dla wielu osób sposób na dodanie porcji witamin w codziennym posiłku. Sałatka może być podana na rodzinne uroczystości, majówkowego grilla albo imprezę w gronie przyjaciół. Przepis pochodzi z książki „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” opublikowanej przez wydawnictwo Buchmann.

Sałatka z kurczaka z kukurydzą i ananasem – przepis na grilla

Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka,
  • 4 plastry ananasa z puszki,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić sałatkę z kurczaka, kukurydzy i ananasa?

Przygotowanie:

  1. Kurczaka pokroić w kostkę i upiec albo usmażyć na patelni zwykłej lub grillowej, ostudzić.
  2. Ananas odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
  3. Kukurydzę wyłożyć na sitko, odsączyć z zalewy i przepłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć.
  4. Natkę drobno posiekać.
  5. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać majonez i musztardę, posolić i popieprzyć do smaku, dobrze wymieszać.

Czytaj także:

Przepis na sałatkę z kurczakiem i makaronem. Sekret smaku tkwi w sosie curry

Na Wielkanoc warto przygotować pyszne sałatki. Proponuję przepis na wyśmienitą i sycącą sałatkę z kurczakiem i makaronem. To pyszne połączenie chrupiących, słonych i lekko słodkich smaków. Całość…

Katarzyna Puczyńska

„Sałatki. Zdrowe i kolorowe” – sałatki z mięsem

W książce „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” zebrano 70 przepisów na twórcze zestawienie łatwo dostępnych składników. Wśród nich znajdują się propozycje dla miłośników mięsnych dań. Szczególnie polecamy wypróbować sałatkę z ziemniaków i boczku z rukolą. Smakosze jajek mogą sięgnąć po sałatkę z jajek z boczkiem i kozim serem.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału