Sałatka z kurczaka z kukurydzą i ananasem – przepis na grilla
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 1 filet z piersi kurczaka,
- 4 plastry ananasa z puszki,
- 1 puszka kukurydzy,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić sałatkę z kurczaka, kukurydzy i ananasa?
Przygotowanie:
- Kurczaka pokroić w kostkę i upiec albo usmażyć na patelni zwykłej lub grillowej, ostudzić.
- Ananas odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
- Kukurydzę wyłożyć na sitko, odsączyć z zalewy i przepłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć.
- Natkę drobno posiekać.
- Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać majonez i musztardę, posolić i popieprzyć do smaku, dobrze wymieszać.
Czytaj także:
Przepis na sałatkę z kurczakiem i makaronem. Sekret smaku tkwi w sosie curry
Na Wielkanoc warto przygotować pyszne sałatki. Proponuję przepis na wyśmienitą i sycącą sałatkę z kurczakiem i makaronem. To pyszne połączenie chrupiących, słonych i lekko słodkich smaków. Całość…
Katarzyna Puczyńska
„Sałatki. Zdrowe i kolorowe” – sałatki z mięsem
W książce „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” zebrano 70 przepisów na twórcze zestawienie łatwo dostępnych składników. Wśród nich znajdują się propozycje dla miłośników mięsnych dań. Szczególnie polecamy wypróbować sałatkę z ziemniaków i boczku z rukolą. Smakosze jajek mogą sięgnąć po sałatkę z jajek z boczkiem i kozim serem.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: