Pasta z tuńczyka na kanapki – przepis z jajkami
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,
- 2 jajka,
- 1/4 cebuli,
- 2 łyżki majonezu lub gęstego jogurtu greckiego,
- 1 łyżeczka musztardy typu Dijon,
- 5 g posiekanego koperku,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Jak zrobić domową pastę z tuńczyka?
Przygotowanie:
- Na początek należy odcedzić tuńczyka z zalewy i przełożyć do miski. Jajka należy ugotować na twardo, zajmie to około 8 minut, obrać i umieścić w misce razem z tuńczykiem.
- Cebulę trzeba obrać i drobno pokroić. W misce należy wszystkie składniki połączyć przy pomocy widelca. Należy rozgnieść tuńczyka i jajka ugotowane na twardo, aż uzyska się rozkruszone części.
- Do pojemnika ze składnikami trzeba dodać majonez lub jogurt grecki, musztardę i doprawić solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
- Gotową pastę z tuńczyka można podawać na kanapkach z plastrami pomidora, papryki lub ogórka.
Inne wersje pasty z tuńczyka
Pożywną pastę z tuńczyka można zrobić w wielu wersjach. Błyskawiczną wersją śniadania jest także pastą z tuńczyka i twarogiem. W tym przypadku ryba jest łączona z serkiem śmietankowym, a ostrości dodaje posiekany świeży szczypiorek. Urozmaiceniem smaku pasty z tuńczyka będzie dodatek kukurydzy konserwowej, a także posiekane w kostkę kiszone ogórki. Ciekawostką jest, iż część smakoszy lubi łączyć tuńczyka z puszki razem z serkiem mascarpone albo kawałkami sera feta. Każda z tych wersji będzie świetną propozycją na śniadanie.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: