Dodatki z chrzanu do dań świątecznych

lubelski.pl 2 godzin temu

Surówka z chrzanu idealnie komponuje się z rybami i wędlinami. Połączenie chrzanu z czosnkiem wydaje się co najmniej ekstrawaganckie, ale bez wątpienia warto spróbować takiej świątecznej wersji poczciwego chrzanu. Drugą propozycją jest sos polski do mięs. Jest to sos na zimno, w wersji łagodnej. Ciekawym dodatkiem wartym przypomnienia jest galaretka z chrzanu. Oprócz walorów smakowych, wyłożona na półmisku jest prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Smacznego!

Surówka z chrzanu

Składniki:

1 szklanka startego chrzanu

2 główki czosnku

1 soczyste jabłko

1 łyżka miodu

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki śmietany

sól do smaku

Przygotowanie:

Wymieszać tarty chrzan z drobno posiekanym czosnkiem, zamieszać. Skropić jedną łyżką soku z cytryny, przełożyć do słoika, zakręcić zakrętkę. Wstawić na 12 godzin do lodówki.

Jabłko obrać ze skórki, wyciąć gniazdo nasienne, zetrzeć na tarce, skropić pozostałym sokiem z cytryny.

Połączyć wszystkie składniki, doprawić solą do smaku. Ponownie schłodzić.

Sos polski do mięs

Składniki:

3 jajka

3 cytryny

¼ litra śmietany

2 pęczki szczypiorku

1 cebula

1 łyżka natki pietruszki

1 łyżka tartego chrzanu

4 łyżki majonezu

sól

cukier puder

Przygotowanie:

Ugotować jajka na twardo. Oddzielić żółtka od białek.

Żółtka utrzeć z sokiem wyciśniętym z cytryn. Rozprowadzić masę żółtkową w śmietanie z dodatku majonezu.

Posiekać szczypiorek oraz natkę pietruszki.

Cebulę obrać, przekroić na połowę. Jedną połówkę drobno posiekać, dodać do masy jajecznej. Dodać 1 łyżeczkę startego chrzanu, posolić, dodać szczyptę cukru pudru, zamieszać.

Drobno pokroić białko z jaj, dodać do sosu, wymieszać, odstawić do schłodzenia.

Galaretka z chrzanu

Składniki:

30 dag startego chrzanu

¾ szklanki gęstej śmietany

1 łyżka żelatyny

2 łyżki rodzynek

1 łyżka masła

1 łyżeczka mąki

natka pietruszki

cytryna

cukier, sól

Przygotowanie:

Żelatynę namoczyć w małej ilości gorącej wody. Rodzynki zalać wrzątkiem. Odczekać do ostudzenia, odcedzić.

Ćwierć szklanki osolonej i osłodzonej wody zagotować, dodać chrzan wymieszany z masłem i mąką, zagotować. Gdy zalewa będzie gorąca, dodać żelatynę, energicznie zamieszać (gdy będzie potrzeba dokładniejszego połączenia składników, mieszając zagotować i zdjąć z ognia). Odstawić.

Dodać rodzynki, śmietanę, cukier i sok z cytryny. Całość wymieszać, przelać do salaterki i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem wyłożyć na talerz, spodem do góry.

Idź do oryginalnego materiału