Surówka z chrzanu idealnie komponuje się z rybami i wędlinami. Połączenie chrzanu z czosnkiem wydaje się co najmniej ekstrawaganckie, ale bez wątpienia warto spróbować takiej świątecznej wersji poczciwego chrzanu. Drugą propozycją jest sos polski do mięs. Jest to sos na zimno, w wersji łagodnej. Ciekawym dodatkiem wartym przypomnienia jest galaretka z chrzanu. Oprócz walorów smakowych, wyłożona na półmisku jest prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Smacznego!
Surówka z chrzanu
Składniki:
1 szklanka startego chrzanu
2 główki czosnku
1 soczyste jabłko
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki śmietany
sól do smaku
Przygotowanie:
Wymieszać tarty chrzan z drobno posiekanym czosnkiem, zamieszać. Skropić jedną łyżką soku z cytryny, przełożyć do słoika, zakręcić zakrętkę. Wstawić na 12 godzin do lodówki.
Jabłko obrać ze skórki, wyciąć gniazdo nasienne, zetrzeć na tarce, skropić pozostałym sokiem z cytryny.
Połączyć wszystkie składniki, doprawić solą do smaku. Ponownie schłodzić.
Sos polski do mięs
Składniki:
3 jajka
3 cytryny
¼ litra śmietany
2 pęczki szczypiorku
1 cebula
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka tartego chrzanu
4 łyżki majonezu
sól
cukier puder
Przygotowanie:
Ugotować jajka na twardo. Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z sokiem wyciśniętym z cytryn. Rozprowadzić masę żółtkową w śmietanie z dodatku majonezu.
Posiekać szczypiorek oraz natkę pietruszki.
Cebulę obrać, przekroić na połowę. Jedną połówkę drobno posiekać, dodać do masy jajecznej. Dodać 1 łyżeczkę startego chrzanu, posolić, dodać szczyptę cukru pudru, zamieszać.
Drobno pokroić białko z jaj, dodać do sosu, wymieszać, odstawić do schłodzenia.
Galaretka z chrzanu
Składniki:
30 dag startego chrzanu
¾ szklanki gęstej śmietany
1 łyżka żelatyny
2 łyżki rodzynek
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
natka pietruszki
cytryna
cukier, sól
Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć w małej ilości gorącej wody. Rodzynki zalać wrzątkiem. Odczekać do ostudzenia, odcedzić.
Ćwierć szklanki osolonej i osłodzonej wody zagotować, dodać chrzan wymieszany z masłem i mąką, zagotować. Gdy zalewa będzie gorąca, dodać żelatynę, energicznie zamieszać (gdy będzie potrzeba dokładniejszego połączenia składników, mieszając zagotować i zdjąć z ognia). Odstawić.
Dodać rodzynki, śmietanę, cukier i sok z cytryny. Całość wymieszać, przelać do salaterki i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem wyłożyć na talerz, spodem do góry.








