Suche kotlety mielone to zmora wielu osób. Na szczęście możemy łatwo temu zaradzić, dodając do masy mięsnej pewien składnik, który mamy w swoim domu. Dzięki temu nasze kotlety będą nie tylko soczyste, ale i przyjemnie chrupiące z zewnątrz oraz puszyste w środku. W dodatku będą znacznie delikatniejsze niż te, które dotychczas przygotowywaliśmy. Podpowiadamy, jak je zrobić.
Co dodać do kotletów mielonych, aby były przyjemnie soczyste i lekkie?
Chcąc uzyskać smaczne i przede wszystkim soczyste kotlety mielone, musimy dodać do nich pewien składnik, który większość z nas ma w swoim domu. Mowa o wodzie gazowanej. Nada się zarówno ta mineralna, jak i źródlana.
Sprawi ona, iż kotlety wyjdą miękkie oraz delikatne. W dodatku będą one puszyste w środku, ale równocześnie chrupiące z zewnątrz. Wystarczy, ze po wstępnym wymieszaniu składników, dodamy wodę gazowaną do naszych kotletów.
Na pół kilograma mięsa przypada około pół szklanki wody. Po dolaniu jej do składników dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Początkowo masa może wydawać nam się płynna, ale wraz z wyrabianiem, stanie się ona bardziej kleista. Sposób ten sprawdzi się zarówno przy kotletach przygotowywanych z mięsa wołowego, wieprzowego, jak i drobiowego.
Czym można zastąpić wodę gazowaną? Te produkty również się sprawdzą
Wodę gazowaną możemy zastąpić również zwykłą wodą z kranu. Jej jednak dodajemy mniej, ponieważ wystarczą 3-4 łyżki. Innym pomysłem jest wykorzystanie bulionu o ile akurat go mamy. Wystarczy wtedy dolać pół szklanki do mięsnej masy, aby kotlety wyszły delikatniejsze.
Wiele osób dodaje także mleko. Produkt ten sprawi, iż masa na kotlety mielone stanie się znacznie bardziej puszysta. W dodatku usmażone już mięso będzie subtelniejsze oraz lżejsze.
Czytaj również: Jesz serek wiejski? Dorzuć ten dodatek, a mózg i jelita ci podziękują
Jak zrobić soczyste kotlety mielone z wodą gazowaną? Prosty i szybki przepis
Chcąc jednak przygotować soczyste mielone z wodą gazowaną, warto wiedzieć, jak dokładnie to zrobić. W tym celu możemy wykorzystać poniższy, prosty oraz sprawdzony przepis na to danie. Do zrobienia go, będziemy potrzebowali następujących składników:
- 1 jajko,
- 500 g mięsa mielonego,
- pół szklanki wody gazowanej,
- 1 cebula,
- 5-6 łyżek bułki tartej,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie naszych kotletów zaczynamy od obrania i posiekania cebuli. Przekładamy ją do miski i dodajemy do niej bułkę tartą, jajko, przyprawy oraz mięso mielone. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy wodę gazowaną.
Wyrabiamy dokładnie masę, aż będzie ona gładka oraz jednolita. Następnie formujemy z niej kotlety, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż staną się złociste.
Zobacz też:
To najlepszy moment na przetwory z truskawek. Moja mama do dżemu dodaje tajemniczy składnik
Oto najzdrowszy owoc świata. W Polsce znany i ogólnodostępny, ale jemy go rzadko
Babcia gotuje fasolkę szparagową tylko w ten sposób. Świetnie chrupie i ma piękny kolor