Co dodać do sernika, żeby był puszysty i nie opadł? Użyj ziemniaków
Historia sernika w Polsce prawdopodobnie sięga XVII wieku. Właśnie wtedy, za sprawą polskiego władcy Jana III Sobieskiego, do naszego kraju zawitał sernik wiedeński. Na przestrzeni lat przepis ewoluował. W staropolskich recepturach na sernik możemy znaleźć wzmianki o ziemniakach.
Obecnie mało kto dodaje ten składnik do ciasta, a szkoda – dzięki niemu wypiek jest puszysty i istnieje większa szansa, iż nie opadnie po wyciągnięciu z piekarnika. Sernik z dodatkiem ziemniaków ma o wiele lepszą konsystencję. Warto nadmienić, iż należy wykorzystać ziemniaki mączyste, czyli takie, które zawierają dość dużo skrobi. Przed dodaniem ich do sernika, trzeba je ugotować i rozgnieść na puree.
Przeczytaj też: Szybki, puszysty sernik z 3 składników. Z przepisu Ani Starmach uda się każdemu
Jak zrobić masę serową z dodatkiem ziemniaków? Domownicy będą się zajadać
Robienie sernika rozpocznij od przygotowania spodu. Możesz zrobić go z kruchego ciasta lub herbatników z masłem. W obydwóch przypadkach będzie smakować wyśmienicie.
Żeby zrobić masę serową do sernika z dodatkiem ziemniaków, najpierw musisz zaopatrzyć się w twaróg mielony (około pół kilograma), 2 duże, ugotowane ziemniaki, 5 jajek, 100 g masła, 1 łyżkę mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 240 g cukru pudru.
Weź miskę i najpierw wrzuć do niej ziemniaki. Utłucz je na puree, a potem dodaj do miski twaróg i wymieszaj porządnie całość. W osobnym garnku zacznij ucierać masło z cukrem pudrem i stopniowo dodawaj po jednym żółtku (białka pozostaw na później). Potem dorzuć do garnka ziemniaki z twarogiem. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj wszystko na gładką masę.
W osobnym naczyniu ubij białka na sztywno. Dodaj je do masy serowej i wymieszaj wszystko delikatnie łyżką. Następnie wlej całość na wcześniej przygotowany spód. Piecz sernik przez 45-50 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Pod koniec sprawdzaj co kilka minut, czy ciasto nie jest gotowe – ze względu na różną specyfikę piekarników, czas pieczenia może się różnić. Pamiętaj, by nie otwierać drzwiczek przez około 30 minut po zakończeniu pieczenia. Sernik powinien wówczas stygnąć przez mniej więcej godzinę.
Zobacz też:
To najlepszy wybór do ryby po grecku. Ma delikatne mięso i dużo białka
Zrób na święta tę zupę krem. Wszyscy zapomną o barszczu
Dodaj ten składnik do kompotu z suszu. Goście będą "wyrywać sobie" szklanki z rąk