Dodaj ten składnik do młodej kapusty. Będzie smaczniejsza i pozbędziesz się wzdęć

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Młoda kapusta, przepis na obłędnie pyszne danie. Fot. Adobestock


Młoda kapusta to obłędnie pyszne danie, na które czekamy cały rok. To sezonowy przysmak, więc nie warto odkładać jego gotowania na później. I choć jest przepyszny, to trzeba liczyć się też z drugą stroną medalu – wzdęciami, które się po nim pojawiają. Okazuje się jednak, iż jest łatwy sposób na to, by pozbyć się tych wstydliwych dolegliwości.

Młoda kapusta z koperkiem to idealna propozycja na wiosenny obiad. Świetnie sprawdzi się zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Wzdęcia mogą pojawić się jednak niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na mięsny dodatek, czy też nie. Podpowiadamy, jaki składnik potrafi zdziałać w tej kwestii cuda. Nie możesz o nim zapomnieć.

Co dodać do młodej kapusty, by pozbyć się wzdęć? Na pewno masz go w kuchni

Młoda kapusta to obłędnie pyszne danie, jednak jak to bywa w przypadku dań z kapustą, u większości może wywoływać wzdęcia. Popularna przyprawa może jednak rozwiązać ten problem. Wystarczy dodać do młodej kapusty odrobinę kminku, który na pewno mamy w kuchni. jeżeli jednak nie przepadamy za jego smakiem i aromatem, możemy postawić na przykład na majeranek lub oregano. Podobne adekwatności ma również liść laurowy, którego na pewno nie zabraknie w żadnym przepisie na młodą kapustę.

Sprawdź również: Gwiazda „Klanu” jest nie do poznania. Zrezygnowała z jednego produktu i chudnie na potęgę

Młoda kapusta, przepis na obłędnie pyszne danie. Fot. Pixabay

Młoda kapusta – przepis babci. Smakuje obłędnie

Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • 100 g kiełbasy swojskiej,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 2 cebule,
  • 1 marchewka,
  • pęczek koperku,
  • szczypta świeżej pietruszki,
  • 4 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • kminek,
  • liść laurowy,
  • majeranek,
  • sól i pieprz
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę myjemy, wierzchnie liście wyrzucamy, a resztę szatkujemy.
  2. Kroimy pozostałe warzywa oraz kiełbasę i boczek.
  3. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody i wkładamy do niego kapustę.
  4. Po zagotowaniu dusimy pod przykryciem.
  5. Podsmażamy cebulę i marchewkę na maśle, a następnie dodajemy ją do kapusty wraz z mięsem.
  6. Zabieramy się za zasmażkę. Masło łączymy z mąką i energicznie mieszamy.
  7. Dodajemy do kapusty zasmażkę, koperek i przyprawy. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Smacznego!

Młoda kapusta, przepis na obłędnie pyszne danie. Fot. Pixabay

Szukasz pomysłu na świetną przekąskę? Wypróbuj przepis na chrupiące nachosy z dipem szpinakowym

Idź do oryginalnego materiału