Kotlety mielone to, obok kotletów schabowych, danie, które wielu Polaków przygotowuje na niedzielny obiad. W towarzystwie buraczków zasmażanych smakują wybornie. A czy wiesz, co zrobić, by były delikatne i rozpływające się w ustach? jeżeli zdecydujesz się dodać ten składnik, to na pewno uzyskasz wspaniały efekt.
Kotlety mielone – na czym polega ich wyjątkowość?
To danie, które można śmiało określić mianem kultowego. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Podstawą jest oczywiście świeże mięso mielone, za pomocą którego jesteś w stanie wydobyć z takich kotletów wszystko, co najlepsze. Kotlety mielone to prawdziwy klasyk, który wraz z kotletami schabowymi, stanowi jedno z najchętniej przygotowywanych polskich dań.
Kotlety mielone – Pyszności; foto: Canva
Pomimo iż ich przygotowanie i smażenie wygląda podobnie, to każdy ma swoją unikalną recepturę. Tak naprawdę, poszczególne przepisy różnią się drobnymi szczegółami. Należy do nich zaliczyć, chociażby dodanie pewnych składników, dzięki którym kotlety staną się lepsze, delikatniejsze i bardziej sycące. Co powiesz na patent, według którego namoczoną kajzerkę zastąpisz startymi ziemniakami?
Kotlety mielone ze startymi ziemniakami — jak je zrobić?
Okazuje się, iż jest to bardzo prosta czynność. Zastąpienie namoczonej kajzerki startymi ziemniakami zupełnie zmieni twoje spojrzenie na to danie. Z tej receptury korzysta się głównie na Podlasiu. Czas najwyższy, by ten przepis również zagościł w twoim domu.
Składniki:
- 2 duże ziemniaki
- około 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 3 ząbki czosnku
- większa cebula
- 8 łyżek wody
- 2 jajka
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Kotlety mielone w takim wydaniu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ich przygotowanie rozpocznij od przełożenia mięsa do dużej miski. Wbij do niego jajka i dodaj starte ziemniaki oraz rozdrobnione na tarce cebulę i czosnek. W następnej kolejności dodaj jeszcze wodę, a wszystko przypraw solą i pieprzem. Teraz, wyrób dokładnie masę na kotlety mielone. Uformuj z niej niezbyt duże kotlety i przystąp do ich smażenia.
Ziemniaki – Pyszności; Foto: Canva.com
Na patelni rozgrzej olej i smaż z obu stron, aż będą odpowiednio zarumienione. Odsącz je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Możesz je podać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się w towarzystwie buraczków zasmażanych, ale nie tylko. Dobrym uzupełnieniem będzie np. kasza i soczysta surówka lub dodatek sosu pomidorowego, czy jogurtu naturalnego.
Szukasz inspiracji na obiad? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na duszoną karkówkę z cebulą w sosie własnym: