W polskich domach w Wigilię poza karpiem, czerwonym barszczem czy pierogami na stole od pokoleń gości także kompot z suszu. Tradycyjny napój cieszy się sporą popularnością w okresie świątecznym z uwagi na niepowtarzalny korzenno-owocowo aromat i smak, które kojarzą się z zimą, domowym ciepłem i atmosferą Bożego Narodzenia.
Są jednak i tacy, którzy za nim nie przepadają, ponieważ wydaje im się zbyt słodki. I z tym możesz sobie jednak łatwo poradzić. Musisz tylko trochę zmodyfikować przepis na kompot z suszu, dodając do niego odpowiednie składniki. Nie zapomnij o nich podczas przygotowywania napoju, a smak będzie idealnie zbalansowany. Twoi goście będą "wyrywać sobie" dzbanek z rąk, domagając się dokładki.
Może cię zainteresować: Ta ryba bije na głowę wigilijnego karpia. Nie ma ości, jest zdrowa i niebiańsko smaczna
Kompot z suszu, czyli juha: Co to za napój i dlaczego warto go pić nie tylko w wigilię?
Kompot z suszu (nazywany także juhą) to tradycyjny napój z suszonych owoców popularny zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia. Piją go mieszkańcy różnych regionów Polski, zwłaszcza jednak lubiany jest a Śląsku i w Małopolsce.
Niektórzy mieszkańcy Bieszczad, Beskidu Niskiego czy Borów Tucholskich nie wyobrażają sobie bez niego wieczerzy wigilijnej, a to dlatego, iż wielu z nich jest potomkami przedwojennych Łemków, którzy przygotowywali ten tradycyjny kompot.
Kompot z suszu warto pić nie tylko w Wigilię. Pomijając cukier, (który można ominąć), jest przecież bardzo zdrowy i aromatyczny. Suszone owoce, z których się składa, są źródłem witaminy: C, A, K, witamin z grupy B, potasu, żelaza czy błonnika.
Przepis na juhę, czyli jak zrobić tradycyjny kompot z suszu?
Tradycyjny przepis na juhę, czyli kompot z suszonych owoców nie jest skomplikowany. Jedyna zasada jest taka, iż ma zawierać przynajmniej trzy rodzaje owoców. To jedno z najmniej wymagających dań, które możesz podać gościom w Wigilię.
Warto jednak trochę zmodyfikować recepturę, dodając do niej cynamon, kardamon, goździki, imbir czy skórkę pomarańczową, aby napój był aromatyczny i jego smak nabrał wyrazistości. Nie zaszkodzi także dorzucić kawałków pomarańczy, moreli albo fig.
Składniki na kompot z suszu:
- suszone owoce (m.in. jabłka, gruszki i śliwki) - 500 g
- woda - 3 litry
- cukier - 200 g (możesz zastąpić miodem, albo zmniejszyć ilość, jeżeli chcesz)
- ulubione przyprawy (np. kardamon, cynamon, goździki)
Jak zrobić kompot na Wigilię? Wyciągnij suszone owoce, zalej je zimną wodą, odczekaj dobę, wstaw je do zagotowania, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Gotuj około 40 minut na małym ogniu. Gdy ostygnie, możesz go przechowywać w lodówce maksymalnie 3-4 dni.
Czytaj również: To najlepsza modro kapusta do rolady i klusek śląskich. Smakuje jak u babci
Jak przygotować kompot z suszu, by wyszedł idealny? Wrzuć ten owoc, a nie będzie zbyt słodki
Pamiętaj, iż owoce nie mogą być wędzone, tylko suszone. Poza tym pozostało jeden niepozorny składnik, który warto dodać do kompotu z suszu, aby nie był zbyt słodki. Aby zabrał odrobinę gorzkiego, a jednocześnie kwaskowatego posmaku, dorzuć do garnka z juhą kawałek grejpfruta lub cytryny.
Zobacz też:
Dodajesz to do barszczu? Będzie niesmaczny i niezdrowy
Na święta zrób pierogi z takim farszem. We Włoszech uważają, iż przynosi bogactwo
Nie wyrzucaj buraków z zakwasu. Zrobisz z nich najlepszą sałatkę