Ćwikła z chrzanem – czym byłby stół wielkanocny bez tego tradycyjnego przysmaku? Świetnie komponuje się z ugotowanymi na twardo jajkami, potrawami mięsnymi i wędlinami. To idealne połączenie słodkiego buraka z pikantnością chrzanu. Zobacz, czym podkręcić jej smak, by była jeszcze bardziej wyrazista.
Mimo iż kojarzy nam się głównie z świętami, po ćwikłę chętnie sięgamy cały rok, zarówno w formie świeżej, jak i marynowanej sałatki. Najlepiej smakuje połączona z własnoręcznie tartym chrzanem. Często zamiast chrzanu do buraka dodaje się pokrojoną drobno cebulkę oraz koperek i serwuje jako wyrazisty dodatek do obiadu. Buraki ćwikłowe mogą być również świetną bazą pod przygotowanie past kanapkowych i dipów.
Wielkanocna ćwikła. Dzięki temu składnikowi podkręcisz jej smak
Ćwikłą potocznie określamy buraka ćwikłowego, a także sałatkę przygotowaną na jego bazie. Najpopularniejszą jest ta z ugotowanych buraków, przyprawiona chrzanem, cukrem, octem, solą i pieprzem. Niekiedy dodaje się do niej kminek, jabłka, czerwone wytrawne wino, goździki i natkę pietruszki. Przysmak ten fantastycznie współgra z gotowanymi jajkami, wędlinami i białą kiełbasą oraz jako dodatek do dań mięsnych obiadowych.
Do ćwikły warto dodać soku z cytryny. Dzięki temu składnikowi nabierze ona lekkiego, kwaśnego i jednocześnie orzeźwiającego smaku. Cytryna ma też delikatniejszy aromat, więc będzie świetnym zamiennikiem dla osób, które nie przepadają za octem. Dodatek ten pomoże zbalansować smak potrawy, kiedy np. sypniemy za dużo cukru. Sok z cytryny ma również adekwatności antybakteryjne i antyoksydacyjne, które mogą pomóc w zachowaniu świeżości potrawy i zapobiec psuciu się.
Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez ćwikły – Pyszności; Fot. Pixabay
Domowa ćwikła z chrzanem. Przepis
Składniki:
- 1 kg buraków czerwonych ćwikłowych
- słoiczek chrzanu tartego (ok. 160 g)
- 3 łyżki cukru
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- Buraki dokładniej umyj, ale pozostaw w łupinie. Włóż je do garnka i zalej wodą, dodaj płaską łyżkę soli. Gotuj je do miękkości.
- Ostudzone buraki obierz delikatnie ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Dodaj do nich chrzan (stopniowo, według uznania), cukier i sok z cytryny. Całość odstaw na 15 minut, by smaki się przegryzły.
- Po tym czasie spróbuj ćwikły. Wówczas dodaj więcej chrzanu/soku z cytryny dla smaku, przypraw solą i pieprzem.
Uniwersalne zastosowanie ćwikły. Do obiadu i do kanapki
Ćwikła z chrzanem to popularna polska przekąska lub dodatek do dań obiadowych. Burak ma intensywny, słodkawy smak, podczas gdy chrzan jest ostry i pikantny, dlatego te dwa składniki świetnie się uzupełniają. Ćwikłę z chrzanem można podawać na wiele sposobów. Najpopularniejszym jest oczywiście tradycyjna sałatka, czyli ugotowane i starte buraki połączone z chrzanem, cukrem, octem, doprawione solą i pieprzem. W takiej wersji świetnie pasuje do dań mięsnych.
Ćwikłę możesz również użyć do kanapki. Wystarczy rozsmarować cienką warstwę na kromce chleba, na to położyć wędlinę i całość posypać szczypiorkiem. Do tego można zaserwować ugotowane na miękko jajko lub na twardo – w plasterkach. Ćwikła, połączona z twarożkiem i posiekanym koperkiem, może stanowić dip do warzyw lub pieczywa. Natomiast dokładnie blendując ugotowane buraki z prażonym słonecznikiem, odrobiną oliwy i octem balsamicznym uzyskasz przepyszną pastę kanapkową, która świetnie będzie współgrać ze świeżym szpinakiem, rukolą czy rzeżuchą.
Do obiadu, zamiast tradycyjnej ćwikły z chrzanem, możesz zaserwować jej alternatywną wersję. Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, koperek oraz dopraw całość solą i pieprzem. Ćwikłę można również marynować w occie z dodatkiem cukru i przypraw, takich jak goździki, pieprz czy liść laurowy. Taka marynowana ćwikła z chrzanem będzie idealnym dodatkiem do mięs i wędlin.
Zobacz także przepis na sałatkę śledziową z orzechami włoskimi i burakami. Więcej podobnych przepisów znajdziesz na naszym kanale YouTube: