Dodaj sól do kapusty. Efekt cię zaskoczy

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Wegetariańska zapiekanka z kapustą- Pyszności


Prosta i pyszna wegetariańska zapiekanka z kapustą wypełniona jest po brzegi pysznymi dodatkami. Sycąca i bogata w smaku zaskoczy choćby mięsożerców.

Uwielbiam kuchnię wegetariańską i wegańską. Szczególnie chętnie sięgam po nią wiosną i latem, gdy na straganach pojawiają się warzywa. Dzisiejszy przepis na zapiekankę z kapusty przypadnie do gustu choćby mięsożercom. Wszystko dzięki pysznym, warzywnym warstwom ukrytym między mięciutkimi liśćmi kapusty. Ryż sprawia, iż całe danie jest naprawdę sycące, a dodatek ciecierzycy uzupełnia porcję białka w tej potrawie. Muszę przyznać, iż na sam widok cieknie mi ślinka – ta wege zapiekanka to po prostu mistrzostwo świata.

Wegetariańska zapiekanka z kapustą

Składniki:

  • 1 kapusta
  • 2 łyżki soli
  • olej do smażenia
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 2 marchewki
  • cukinia
  • cebula szalotka
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól/pieprz do smaku
  • 100 g ryżu jaśminowego

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej posiekaną szalotkę. Gdy się zeszkli, dorzucam pokrojoną w plasterki marchewkę oraz cukinię (tę kroję w mniejsze kawałki).
  2. Dosypuję odsączoną z zalewy cieciorkę i zalewam całość pomidorami z puszki.

    Wegetariańska zapiekanka z kapustą- Pyszności

  3. Dorzucam przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek oraz przyprawy: zioła prowansalskie, sól i pieprz. Dokładnie mieszam całość.
  4. W dużym garnku umieszczam główkę kapusty z wyciętą częścią głąbu i zalewam wodą. W powstałe wgłębienie w kapuście wsypuję sól. Dzięki temu kapusta będzie miękka i smaczna.

    Wegetariańska zapiekanka z kapustą- Pyszności

  5. Gotuję na niedużym ogniu, pod przykryciem, aż kapusta zmięknie i liście będą odchodzić. Wyjmuję solny czopek i dzielę kapustę na liście.

    Ugotowana kapusta- Pyszności

  6. Naczynie żaroodporne wykładam kapustą. Jej końce powinny nieco wystawać.

    Wegetariańska zapiekanka z kapustą- Pyszności

  7. Do podsmażonych warzyw dodaję ugotowany ryż i dokładnie mieszam.
  8. Powstały farsz przekładam do naczynia żaroodpornego. Na samej górze układam liść kapusty i przykrywam wystającymi liśćmi. Polewam olejem roślinnym, przykrywam
    i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza. Zapiekam przez 15 minut.

    Wegetariańska zapiekanka z kapustą- Pyszności

  9. Po upieczeniu ściągam pokrywkę. Przykładam zamiast niej talerz i energicznie odwracam naczynie, aby wyjąć zapiekankę. Dzielę ją na porcje i podaję na ciepło. Możesz ją dodatkowo udekorować posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem.
    Smacznego!

    Wegetariańska zapiekanka- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału