Dodaj odrobinę do kawy, a pożegnasz bóle głowy. gwałtownie poczujesz ulgę

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Lawenda kwitnie do końca lipca - Pyszności; foto: Canva


Wystarczy jeden prosty dodatek, żeby kawa nabrała adekwatności przeciwbólowych. Dodatkowo napój zyska pyszny smak — to wprost idealne rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy nie lubią zwalczać goryczy kawy dzięki cukru albo mleka.

Kawa wcale nie jest niezdrowa — przekonują specjaliści żywieniowi, na poparcie swojej tezy podając całą masę argumentów o adekwatnościach prozdrowotnych tego popularnego napoju. To, co może ewentualnie sprawić, iż zadziała ona na organizm w sposób negatywny, to źle dobrane dodatki. Śmietanka w proszku, cukier czy przepełnione po brzegi chemią sklepowe syropy smakowe, to fatalny pomysł i sprawienie, iż zamiast zyskiwać na zdrowiu — tracimy na nim.

Tak samo jak możemy zepsuć kawę niefortunnymi dodatkami, tak i inne produkty mogą wzbogacić ją nie tylko w interesujący smak, ale i kolejne funkcje prozdrowotne. Już odrobina kakao i zawartego w niej koenzymu katalazy może sprawić, iż kawa będzie zapobiegała uszkodzeniom komórek. Tymczasem kilka kwiatów lawendy, bo to o nich będzie dzisiaj mowa, sprawi iż poranny napój nie dość, iż nas pobudzi, to jeszcze zmniejszy stres i zapobiegnie bólom głowy.

Lawenda kwitnie do końca lipca – Pyszności; fot. Canva

Lawenda i jej adekwatności

Kwiaty lawendy, które kwitną aż do końca lipca, są po pierwsze jak najbardziej jadalne, a po drugie — niezwykle zdrowe. Nic więc dziwnego w tym, iż dużo osób wykorzystuje je do różnego rodzaju potraw: od ciast i innych deserów, aż po herbatki ziołowe. Dzisiaj chcemy pokazać ci, iż dopisanie do tej listy kawy, to pomysł wręcz znakomity.

Lawenda, jak wiele innych ziół, zawiera specyficzny i niezwykle zdrowy olejek eteryczny, którego adekwatności warto wykorzystywać. Wraz z innymi substancjami czynnymi sprawia on, iż lawenda reguluje pracę układu trawiennego, działa bakteriobójczo i moczopędnie, a także — co bardzo ważne — odpręża, obniża poziom stresu, a nawet łagodzi bóle głowy i stawów.

Niech kawa i lawenda idą w parze

Kawa i syrop z lawendy to doskonałe połączenie – Pyszności; fot. Canva

Najprostszym sposobem na połączenie kawy i lawendy, jest sporządzenie syropu z kwiatów tego zioła. To oczywiście bardzo proste, zwłaszcza biorąc pod uwagę to, iż właśnie trwa sezon na ich kwitnięcie. Jak to zrobić? Najpierw zagotuj litr wody i rozpuść w nim szklankę cukru. Następnie dodaj 1 szklankę kwiatów lawendy bez łodyżek. Gotuj przez około 10 minut, odcedź i gotowe! Dla smaku możesz dołożyć do tego jeszcze kilka łyżek miodu i soku z limonki. Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału