Wystarczy jedna łyżeczka tego składnika, żeby mizeria była lepsza niż kiedykolwiek. A jednak smak to nie wszystko. Okazuje się, iż zwykła surówka z ogórków może być też niezwykle zdrowa. To cię nie będzie kosztowało ani dużo czasu, ani pieniędzy, a organizm zyska na tym naprawdę wiele.
Im wyższe temperatury za oknem, tym bardziej nachodzi nas chrapka na mizerię. Trudno o prostszą surówkę do obiadu, a kiedy odpowiednio schłodzimy ją w lodówce, to — i piszemy całkiem poważnie — latem mizeria może stanowić dla nas choćby formę zwykłej przekąski. To nie jest tak, iż brak nam szacunku do wymyślnych sałatek z rukoli, burraty i trufli. Po prostu wychodzimy z założenia, iż czasami najlepsze jest to, co proste i nieskomplikowane.
Mizeria najlepiej smakuje latem – Pyszności; foto: Canva
Mimo tego upodobania lubimy w kwestii mizerii nieco zaszaleć i dodać do niej jeszcze jeden, rzadziej spotykany w tej surówce składnik. Chrzan. Ten niepozorny korzeń to przecież nie tylko smak (chociaż odgrywa w tym przypadku istotną rolę, doskonale łącząc się jogurtem naturalnym i ogórkami), ale również zdrowie.
Chrzan bywa nazywany naturalnym antybiotykiem. Czy ktoś tu nieco przesadził? Nic bardziej mylnego. Ten tani produkt to bogate źródło benzyloizotiocyjanianu, czyli substancji o antybiotycznym działaniu, zwalczającej bakterie wywołujące grypę, kaszel czy zapalenia dróg moczowych. A to jeszcze nie wszystkie zalety chrzanu. Wystarczy jego odrobina, by pobudzić wydzielanie soków żołądkowych i ułatwić trawienie ciężkostrawnych potraw, rozgrzać organizm, a choćby uwolnić go od bólu stawów i kości. I jak tu go nie kochać? Zwłaszcza gdy zaserwujemy go sobie w postaci pysznej mizerii!
Mizeria z chrzanem
Składniki:
- 2 zielone ogórki,
- szczypiorek,
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka tartego chrzanu,
- 1/2 łyżki octu,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Taka mizeria będzie smaczna i zdrowa – Pyszności; foto: Canva
- Ogórki obierz i pokrój w cieniutkie plasterki. Niektórzy wolą ścierać je na tarce — to dobry sposób zwłaszcza wtedy, gdy umiejętności nie pozwalają na pocięcie cienkich plastrów.
- Warzywo dopraw teraz solą, pieprzem i łyżką octu. Wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem.
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj jogurt naturalny i chrzan. Możesz użyć takiego ze słoiczka lub osobiście zetrzeć korzeń.
- Tak przygotowany sos wlej do przyprawionych ogórków i dokładnie wymieszaj. Smacznego!