Dodaj do żurku czy czerwonego barszczu – nigdy więcej nie pominiesz tego chrupiącego dodatku

mamadu.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Chrupiące plastry szynki parmeńskiej albo boczku to świetny dodatek do żurku i barszczu. Spróbuj użyć ich zamiast kiełbasy. 123rf


Na wielkanocnym śniadaniu nie może zabraknąć żurku, barszczu lub zupy chrzanowej. Zawsze w towarzystwie mięsa np. kiełbasy i jajka. Wypróbuj patent na trochę inną wersję wielkanocnej zupy - zamiast kiełbasy, dodaj do niej chipsy z szynki parmeńskiej lub boczku.


Na wielkanocnym stole według tradycji musi pojawić się jakaś zupa. Zależnie od regionu Polski jemu żurek, barszcz biały lub czerwony albo zupę chrzanową.

Do wielkanocnej zupy podaje się zwykle jajko oraz mięso - najczęściej kiełbasę.

Zamiast zwyczajnej lub białej kiełbasy - dodaj do żurku lub barszczu chrupiące chipsy z szynki parmeńskiej lub boczku. Taki sposób podania może mile zaskoczyć domowników.


Podobnie jak z wigilijnym barszczem i zupą grzybową, na wielkanocnym śniadaniu zależnie od regionu także podaje się różne zupy. Niektórzy jedzą czerwony barszcz z jajkiem, mięsem i chrzanem, inni serwują żurek z białą kiełbasą lub barszcz biały.

Niezależnie od tego, jaką zupę je się na waszym wielkanocnym śniadaniu, warto dodać do niej ten jeden składnik – podkręci smak, sprawi, iż danie nabierze nowego charakteru. Szynka parmeńska, czyli włoska Prosciutto di Parma, albo cieniutkie plastry boczku to dodatek do zupy, który trzeba wypróbować, bo może być świetną alternatywą dla tradycyjnej kiełbasy.

Chrupiące chipsy z mięsa do żurku lub barszczu wielkanocnego


Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć zupy – tradycyjnie podaje się barszcz czerwony, żurek, zupę chrzanową lub barszcz biały. Do każdej z nich jako dodatek podaje się jajka ugotowane na twardo oraz mięso – zwykle jest to kiełbasa (zwyczajna lub biała) lub wędzone wędliny.

Jeśli chciałabyś coś zmienić w wielkanocnym śniadaniu w tym roku, spróbuj zamiast tego, co zwykle podaje się w barszczu lub żurku, dodać element, który może mile zaskoczyć domowników. Mowa tutaj o cieniutkich plastrach szynki parmeńskiej lub boczku, które po podsmażeniu na patelni lub upieczeniu w piekarniku, staną się delikatnymi "mięsnymi chipsami".

Wystarczy, iż szynkę parmeńską lub plasterki boczku usmażysz na patelni bez tłuszczu (bo z mięsa i tak sporo się go wytopi) albo ułożysz na papierze do pieczenia i wstawisz do piekarnika. Mięso należy piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10-20 minut. Wszystko zależy od grubości plastrów i tego, jak bardzo są tłuste. Zarówno podczas smażenia, jak i pieczenia, uzyskasz chrupiące chipsy.

Ułóż chrupiące plastry na papierowym ręczniku, by nieco odsączyć je z tłuszczu. Kawałki boczku lub szynki parmeńskiej należy położyć na wierzchu zupy chwilę przed podaniem - razem z ugotowanym na twardo i pokrojonym jajkiem.

Idź do oryginalnego materiału