Flądra, znana również jako storna, to ryba o nietypowym, łatwo rozpoznawalnym wyglądzie. Jej płaskie asymetryczne ciało i oczy po jednej stronie głowy to efekt życia tuż przy morskim dnie, gdzie porusza się, niemal sunąc po piasku. Występuje głównie w wodach Bałtyku i Morza Północnego. Oliwkowo-brązowy grzbiet pokryty drobnymi plamkami wyróżnia ją na tle innych ryb. A smak? Delikatny, lekko maślany, idealny dla tych, którzy cenią subtelność na talerzu. Warto dać jej szansę, zwłaszcza gdy stawiasz na zdrowie.
REKLAMA
Zobacz wideo Czy jedzenie ziemniaków i pieczywa tuczy? Michał Wrzosek rozwiewa wątpliwości [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Czy flądra jest zdrowa? To samo dobro na talerzu
Flądra to jedna z tych ryb, które udowadniają, iż siła tkwi w prostocie. Choć należy do gatunków chudych, w 100 gramach dostarcza aż 16,5 g pełnowartościowego białka. To doskonała informacja dla osób starszych oraz sportowców, którzy chcą zadbać o kondycję mięśni, nie obciążając przy tym układu trawiennego. Co więcej, jak podaje serwis dietetycy.org.pl, niska zawartość cholesterolu sprawia, iż flądra jest wyjątkowo korzystna dla serca i krążenia, także u nadciśnieniowców. To dopiero początek jej zalet.
W delikatnym mięsie flądry znajdują się cenne kwasy omega-3, w tym EPA i DHA, znane z pozytywnego wpływu na mózg i serce. Wspierają prawidłowe krążenie, działają przeciwzapalnie, poprawiają koncentrację, pomagają zmniejszyć ryzyko miażdżycy i depresji. Dodatkowo ryba ta jest źródłem takich składników jak fosfor, selen, niacyna i tiamina, które są niezwykle ważne dla odporności i układu nerwowego. Na jej korzyść przemawia również bezpieczeństwo spożycia. Dobrą wiadomością jest też to, iż zawartość metali ciężkich i innych zanieczyszczeń we flądrze utrzymuje się na bardzo niskim poziomie. Dzięki temu może bezpiecznie gościć na talerzu nie tylko seniorów, ale także kobiet w ciąży lub małych dzieci.
Świeża flądra Fot. Aplha/ Flickr
Jak przygotować flądrę na obiad? Możesz to zrobić na wiele sposobów
Ryba urzeka subtelnym, lekko maślanym smakiem, dlatego warto przygotować ją w sposób, który podkreśli jej naturalne walory. Najlepiej sprawdzi się gotowanie na parze, pieczenie z dodatkiem cytryny i ziół w naczyniu żaroodpornym lub duszenie z warzywami. Unikaj smażenia, gdyż ta ryba łatwo chłonie tłuszcz, przez co traci nie tylko lekkość, ale także cenne składniki odżywcze.
W kuchni świetnie dogaduje się z koperkiem, natką pietruszki lub świeżym tymiankiem. Doskonale komponuje się z klasycznymi dodatkami, takimi jak ziemniaki z wody, kasza jaglana i warzywne purée, np. z kalafiora. Na szybki, lekki obiad wystarczy połączyć ją z duszoną marchewką i porem. Z kolei w wersji na nieco bardziej sycące danie spróbuj zapiec ją z sezonowymi warzywami i polać delikatnym sosem na bazie jogurtu i musztardy.
Pamiętaj, by podczas zakupu zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Świeża flądra ma błyszczące oczy, elastyczną skórę i delikatny morski zapach. Najlepiej wybierać ryby pochodzące z Bałtyku lub Morza Północnego, ponieważ ich mięso uchodzi za najbogatsze w wartości odżywcze. Wersji wędzonej lepiej unikać, często zawiera sporo soli.
Czy flądra gości na Twoim talerzu? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.