Do niektórych produktów dodawane są części robaków. Łatwo to sprawdzić

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Czekolada - Pyszności; foto: Canva


Ostatnie lata pokazały, iż Polacy coraz chętniej sięgają po zdrową i jak najmniej przetworzoną żywność. To, co naturalne, wydaje się być najlepsze, ale mimo wszystko czasem kupuje się popularne produkty, które nie do końca uznawane są za zdrowe. Poznaj skład popularnych produktów spożywczych. Czy wiesz, co kryje się pod tajemniczą literką E?

Czy wiesz co jesz? Poznaj skład popularnych produktów spożywczych

To, co dobre, nie do końca wydaje się być zdrowe. Ta zasada obowiązuje od bardzo długiego czasu i dotyczy wielu popularnych produktów spożywczych. Czy wiesz, iż nieświadomie zjadasz przetworzone robaki lub inne składniki o niezbyt apetycznym pochodzeniu? To niestety prawda, a tego typu składniki zwykle kryją się pod literą E, która oznacza konserwanty. Ale nie tylko. Dzięki nim, twoje ulubione produkty zachowują świeżość na dłuższy czas i wyglądają apetycznie. Ale gdybyś wiedział, co tak naprawdę kryje się pod kombinacją litery E i pewnej liczby, to z pewnością być zrezygnował z takiego posiłku.

Najlepsza czekolada z Biedronki – Pyszności; foto: Canva

Jeśli chcesz poznać skład popularnych produktów spożywczych, to wiedz, iż rocznie zjadasz choćby 140 tysięcy kawałków owadów. Gdzie dokładnie się znajdują? Najczęściej występują na produktach pochodzenia roślinnego. Można na nie natrafić na owocach, warzywach, mieszance przypraw, w sałatach, a choćby w czekoladzie. Dla przykładu, szklanka soku cytrusowego może zawierać około pięciu jaj muszki owocówki, a tabliczka czekolady – około 60 fragmentów owadów. Przyznasz rację, iż nie brzmi to apetycznie?

A czy wiesz, jakie konserwanty zjadasz?

Fragmenty owadów to nic, jeżeli weźmiemy pod uwagę popularne produkty spożywcze. Rzeczywistość pozostało bardziej brutalna, jeżeli przeanalizujemy skład popularnych produktów spożywczych i nieco lepiej przyjrzymy się konserwantom, które są oznaczone literą E.

Szelak – Pyszności; Foto Canva.com

Najpopularniejsze składniki i konserwanty, które możesz znaleźć w produktach spożywczych to np.:

  • Kwas karminowy – oznaczony jako E120 – powstaje z owadów o nazwie czerwce kaktusowe i jest stosowany jako czerwony barwnik m.in. do słodyczy tego koloru;
  • Szelak – w przemyśle spożywczym oznaczony jako E904 – powstaje z owadów zwanych czerwcami, które żerują na drzewach – ten składnik nadaje blasku niektórym warzywom, owocom, czy słodyczom;
  • Kastoreum – zwany strojem bobrowym – na szczęście jest to produkt, którego nie używa się w produktach spożywczych, ale w kosmetykach; wytwarza się po z gruczołów skórnych bobrów i służy do utrwalania zapachów w mydłach, pudrach, a czasem i lodach;
  • Podpuszczka – enzym uzyskiwany z żołądków cieląt; to właśnie ten dodatek jest niezbędny do wytworzenia sera żółtego.

Szukasz inspiracji na niezwykły obiad? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na czerwone obiadowe różyczki:

Idź do oryginalnego materiału