Jak działa tłuczek do mięsa?
Sposób działania tłuczka do mięsa nie jest zbyt skomplikowany. Jego zadaniem jest rozbijanie zawartych w mięsie włókien i jego zmiękczanie przed przygotowaniem. Konstrukcja tłuczka do mięsa to zwykle uchwyt oraz głowica. To właśnie w tym drugim elemencie znajdują się elementy, które są odpowiedzialne za rozbijanie mięsa. Tłuczek do mięsa najczęściej wykorzystujemy, przygotowując schabowe, ale także bitki czy steki. Warto zauważyć, iż w zdecydowanej większości głowic znajdziemy dwie różne strony. Jak więc korzystać z tłuczka do mięsa, by spełniał on swoje zadanie?
Sprawdź również: Czarne ubrania blakną? Wlej odrobinę do pralki, a znów będą jak nowe
Do czego służy druga strona tłuczka do mięsa?
Tłuczek do mięsa może mieć dwie, a choćby pięć stron funkcyjnych. Najczęściej znajdziemy na nim część kratowaną, prążkowaną oraz płaską. Najczęściej używamy tej kraciastej. Przyda się do przygotowywania mięsa na schabowe czy rozbijania polędwicy wołowej. jeżeli na drugiej stronie naszego tłuczka znajduje się strona prążkowana, możemy jej użyć do rozbijania twardszego mięsa. Idealnie sprawdzi się przy rozbijaniu karkówki wieprzowej oraz twardszej wołowiny. jeżeli na naszym tłuczku do mięsa znajduje się płaska strona, możemy ją wykorzystać do ubijania mięsa drobiowego (indyka, kurczaka), a także rozgniatania czosnku, orzechów czy ziemniaków.
Zobacz też:
Zanim wstaniesz, ustawiasz kilka budzików? Pielęgniarka radzi, żebyś przestał
Używasz octu do sprzątania? Tych rzeczy nigdy nim nie czyść
Jesz owoce w ten sposób? Lepiej przestań, możesz sobie zaszkodzić