Dlaczego warto jeść śliwki?

dietetykaga.pl 1 rok temu
Śliwka to owalny owoc o fioletowym zabarwieniu i winnym smaku. Ponieważ trwa sezon na śliwki się rozpoczął, warto włączyć je do naszej diety spożywając na surowo lub przygotować z nich przetwory tj.: powidła, dżemy, kompoty, czy śliwki konserwowe. Dlaczego warto jeść śliwki?

Śliwki pełne witamin

Śliwki zawierają mnóstwo witamin. Najwięcej witaminy C, bo aż 9,5mg w 100g owoców. Ponadto witaminę A, B1, B2, B6, B12 oraz witaminę E i K. Śliwki wykazują adekwatności antyoksydacyjne, usuwają z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników.

Śliwki przed ciążą

Ponieważ śliwki zawierają kwas foliowy, powinny po nie sięgać kobiety planujące ciążę i spodziewające się dziecka. Dwie śliwki dostarczą nam około 5µg kwasu foliowego, który zapobiegnie wadom cewy nerwowej.

Jakie minerały zawierają śliwki?

Śliwki bogate są w następujące minerały:

  • wapń- 6mg
  • żelazo-0,17mg
  • magnez-7mg
  • fosfor-16mg
  • potas-157mg
  • cynk-0,1mg

Najwięcej w śliwkach jest potasu(w 100g śliwek 157mg tego pierwiastka), który korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego układu nerwowego i naszego mózgu. Oprócz tego korzystnie wpływa na poziom glikenu, który odpowiada za prawidłową pracę naszych mięśni. Zawarty w śliwkach magnez ukoi nasze nerwy, a fosfor i wapń przyczyni się do tego, iż będziemy mieć mocne kości i zęby.

Śliwki na odchudzanie

Śliwka to dobry wybór dla osób odchudzających się. 100 g śliwek (2 większe sztuki) dostarczy nam jedynie 46kcal. Ponieważ zawierają błonnik, są świetną przekąską dającą na dłużej poczucie sytości. Ze względu na to, iż mają niskie IG, mogą być spożywane przez cukrzyków i zmagających się z insulinoopornością.

Śliwki na zaparcia

Śliwki od dawna są kojarzone z owocami, które skutecznie pomagają w zaparciach. Zawdzięczają to pektynom, które usprawniają perystaltykę jelit. Jednak zbyt duża ilość śliwek może spowodować boleści żołądkowe, dlatego jedzmy je z umiarem na sztuki, a nie na kilogramy.

Pamiętajmy, iż choć najzdrowsze są śliwki surowe, to suszone śliwki są świetnym dodatkiem do potraw i wypieków. Poza tym suszone śliwki zawierają więcej błonnika (8g na 100 g owoców), więc w przypadku zaparć lepiej sięgać po te drugie. Jednak ponieważ suszone śliwki są 5 razy bardziej kaloryczne, więc warto uwzględnić to planując swój codzienny jadłospis.

Idź do oryginalnego materiału