Dlaczego warto jeść indyka? Sprawdź, czy mięso z piersi indyka jest dobre dla osób odchudzających się i ile kalorii ma udziec z indyka

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: evgenyb/123rf.com


Indyk to niskokaloryczny i chudy rodzaj mięsa, który często gości na naszych stołach. Gulasz z indyka lub pieczony udziec z indyka są nie tylko smaczne, ale również bardzo pożywne. Pierś z indyka natomiast polecana jest przy diecie odchudzającej oraz przy rozszerzaniu diety niemowlaka. Podpowiadamy, ile kalorii ma ten rodzaj mięsa oraz podajemy adekwatności zdrowotne.

Indyk, czyli alternatywa dla mięsa z kurczaka

Indyk, zaraz obok kurczaka to najpopularniejszy rodzaj mięsa drobiowego w naszym kraju. Każdego miesiąca przeciętny Polak zjada 5 kg mięsa, z czego 45 proc. stanowi właśnie drób. Mięso z indyka jest delikatniejsze od wieprzowiny, a zarazem zawiera znacznie mniejsze ilości tłuszczu. Dodatkowo do hodowli indyków rzadko stosuje się takie ilości antybiotyków, jak w przypadku kurczaków.

Mięso z indyka idealnie nadaje się na gulasz, kotlety, sznycle lub gołąbki. Dodatkowo pieczony w całości spożywany jest na święta Bożego Narodzenia, uroczyste kolacje, a w przypadku Amerykanów – na Święto Dziękczynienia.

Idź do oryginalnego materiału