Dlaczego seler nie rośnie w korzeń? Nie używaj tego nawozu. Bulwy będą malutkie

kobieta.gazeta.pl 4 godzin temu
Dlaczego seler nie rośnie w korzeń? choćby z pozoru nieistotne błędy mogą sprawić, iż warzywo zacznie rozwijać liście. Dlatego tak ważne jest, aby zawczasu sprawdzić, jak uniknąć tego błędu. Termin sadzenia zbliża się wielkimi krokami, więc nie zwlekaj.
Seler to smaczne i zdrowe warzywo, które warto włączyć do diety. Kupisz go w niemal każdym sklepie spożywczym, a oprócz tego bez przeszkód możesz uprawiać w przydomowym ogrodzie. Zanim się jednak za to zabierzesz, sprawdź, jakich warunków wymaga, by zamiast w korzeń nie szedł w liście. Mowa o odpowiednim przygotowaniu stanowiska oraz pielęgnacji. Na co zwrócić uwagę?


REKLAMA


Zobacz wideo Może zupełnie zastąpić sól! Bez selera nie obejdzie się żadna dieta


Dlaczego seler nie rośnie w korzeń? Sprawdź stanowisko i glebę
jeżeli zależy ci na tym, aby seler rósł w korzeń, już na etapie planowania ogródka warzywnego musisz pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Przede wszystkim znajdź dla niego miejsce dobrze nasłonecznione, gdzie ziemia będzie żyzna i o obojętnym odczynie. Wcześniej warto porządnie ją spulchnić. Kolejną kwestią jest odpowiednie, niezbyt głębokie sadzenie. Rób to w taki sposób, aby zielone części nie były przykryte ziemią. Ważne jest, aby zachować przy tym spore odstępy (co 30 albo 40 cm), gdyż podczas wzrostu bulwa selera potrzebuje miejsca.


Co daje jedzenie selera? Co daje jedzenie selera? Fot. pexels.com / yelenaodintsova


Co zrobić, aby selery były duże? Tego nawozu nie stosuj
Seler źle znosi niskie temperatury, dlatego należy sadzić go dopiero po 15 maja, kiedy ryzyko przymrozków spada do minimum. Później pamiętaj o regularnym, a przy tym obfitym podlewaniu (co drugi dzień, a w sierpniu i wrześniu choćby codziennie) oraz odchwaszczaniu. Niektórzy zalecają również, by w okresie wzrostu rośliny delikatnie obrywać nadmiar zielonych listków, jednak nie należy z tym przesadzać. istotną kwestią jest również wykorzystanie odpowiedniego nawozu.


W przypadku, gdy zależy nam na dużym korzeniu, unikaj mieszanek bogatych w azot (np. na bazie pokrzywy), które dobrze wpływają na zielone części. Zamiast tego możesz wykorzystać obornik lub inny produkt z potasem. Dzięki temu plony będą rosły zdrowe i naprawdę duże. Uprawiasz warzywa w ogródku? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału