Jaką rolę pełnią cukry w organizmie?
Cukry to węglowodany, które są ważnym źródłem energii, potrzebnym dla naszego mózgu. Potrzebujemy cukru, ponieważ pomaga metabolizować tłuszcze i zapobiega wykorzystywaniu białka jako energii przez organizm. Niestety cukry proste takie jak biały cukier powodują gwałtowny skok poziomu cukru we krwi i nagły przyrost energii w przeciwieństwie do cukrów złożonych, które utrzymują poziom cukru na stałym poziomie i dostarczają trwałej energii.
Dlaczego cukier nam szkodzi?
- Spożywany w nadmiarze przyczynia się do nadwagi, a potem otyłości.
- Nadmierne kilogramy przyczyniają się do insulinooporności czyli stanu, w którym komórki są mniej wrażliwe na insulinę, stąd trzustka musi produkować więcej tego hormonu.
- Prowadzi do poważnej choroby metabolicznej zwanej cukrzycą, która objawia się nieprawidłowym poziomem glukozy we krwi pacjenta.
- Przyczynia się do próchnicy zębów i chorób dziąseł.
- Osłabia układ odpornościowy, co skutkuje zwiększoną podatnością na infekcje i liczne choroby.
- Może doprowadzić do chronicznego zapalenia zatok i uszu.
- Cukier powoduje choroby skóry w tym grzybicę i trądzik.
- Przyczynia się do schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Nadmiar cukru prowadzi do otyłości i w konsekwencji może prowadzić do choroby wieńcowej, zawału, miażdżycy czy nadciśnienia.
- Dieta bogata w cukier prowadzi do ADHD, problemów z koncentracją, trudności w nauce.
- Cukier zwiększa ryzyko zachorowań na nowotwory. Nadmiar sacharozy sprawia, iż organizm walczy cały czas ze stanem zapalnym. Nadwyżka kilogramów to krótka droga do nowotworów jelita grubego, trzustki, przełyku, pęcherzyka żółciowego, wątroby, u kobiet dodatkowo raka piersi, nowotworu trzonu macicy, a u mężczyzn nowotworu w gruczole prostaty.
- Nadmiar cukru prowadzi do mocno obciążonych stawów.
- Cukier powoduje niedobór chromu i miedzi oraz zaburza wchłanianie wapnia i magnezu.
- Dieta wysokocukrzycowa przyczynia się do przedwczesnego starzenia organizmu.
Jak ograniczyć ilość spożywanego cukru?
- Pozbądź się z domu słodyczy, aby niepotrzebnie Cię nie kusiły.
- Stopniowo zmniejszaj ilość łyżeczek cukru do kawy i herbaty.
- Zrezygnuj ze słodkich napojów, również tych zawierających zero kalorii dosładzanych sztucznymi słodzikami, po których dodatkowo rośnie ochota na słodkie.
- Na początek ogranicz ilość spożywanych słodyczy do jednej porcji dziennie, potem do jednej na dwa dni, aż dojdziesz do jednej na tydzień.
- Zadbaj o to, aby Twoje posiłki były kolorowe i pełnowartościowe. Niech w każdym z nich znajdzie się białko oraz cenny błonnik, który daje dłuższe poczucie sytości oraz mnóstwo warzyw lub jeden owoc.
- Zapewnij swojego organizmowi odpowiednią dawkę ruchu w ciągu dnia, żeby nuda nie była powodem do sięgania po coś słodkiego.
- Pieczywo jasne zastąp żytnim lub pełnoziarnistym obfitującym w cenne składniki odżywcze.
- Cukier chowaj do szafki, niech nie stoi na stole, czy w innym widocznym miejscu.
- Słodkie wypieki zastąp domowymi przygotowywanymi na bazie owoców, daktyli lub erytrolu.
- Wprowadź do diety owoce i bakalie.
- Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Niekiedy brak nawodnienia skutkuje tym, iż ciągnie nas bardziej do tego co zakazane.
- Bądź świadomym konsumentem i czytaj etykiety kupowanych przez ciebie produktów, omijając zawierające w swoim składzie cukier.
Ograniczenie cukru w diecie wymaga cierpliwości i konsekwencji. Dlatego ciesz się z małych sukcesów i nagradzaj się za nie chociażby kąpielą przy ulubionej muzyce, masażem czy wyjściem do teatru. Naucz się radzić sobie z emocjami, aby w przypadku jakiegoś “dołka”, nie sięgać po słodką przekąskę. Zamiast tego wykonaj telefon do przyjaciela lub umów się na wizytę do psychodietetyka. I jak najczęściej wychodź z domu na dwór, nie tylko po to, aby się dotlenić, ale też zauważyć piękno otaczającego cię świata.