Deser banoffee – przepis na dietetyczny przysmak
Liczba porcji: dla 2-3 osób.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 duży wafel z brązowego ryżu (około 25 g),
- 2 czubate łyżki kremu kajmakowego,
- 1 średnio dojrzały banan,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- 1 kostka gorzkiej czekolady.
Jak zrobić dietetyczny deser banoffee pie?
Przygotowanie:
- Wafel ryżowy należy rozkruszyć w dłoniach lub włożyć do torebki strunowej i roztłuc przy pomocy moździerza na większe okruchy.
- Kawałki wafla ryżowego należy rozdzielić na 2-3 szklanki lub miseczki.
- Banana trzeba umyć, obrać i pokroić na plastry.
- Do każdego pojemnika należy włożyć łyżkę kremu karmelowego i rozłożyć plastry banana.
- Następnie owoce trzeba pokryć po łyżce gęstego jogurtu greckiego i posypać startą gorzką czekoladą.
- Deser jest gotowy do podania.
Czytaj także: Zachwycający chlebek bananowy. Prosty przepis na domowe ciasto. Jak zrobić idealny chlebek bananowy na śniadanie?
Banoffee – deser bez pieczenia
Tak przygotowany deser można od razu zjeść lub trzymać w lodówce przez kilka godzin. Przysmak można urozmaicić smakowo, gdy zamiast kremu kajmakowego użyjecie jakościowego masła orzechowego. Ważna, aby było przygotowane z samych zmielonych orzeszków ziemnych, bez innych dodatków.
Kaloryczność banofee pie
Warto wiedzieć, iż kaloryczność ciasta banoffee wzrasta wraz z rodzajem użytych składników. Najbardziej kaloryczna będzie wersja przygotowana na bazie kremu wykonanego z bitej śmietany kremówki 36% z serkiem mascarpone z kruchym ciastem na bazie masła. W proponowanej przez nas wersji dietetycznej porcja będzie miała około 290 kalorii.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: