Dietetyczne ciasto z bananami w miniwersji. Wypróbuj szybki deser inspirowany banofee pie. Zrobisz je w 5 minut na waflu ryżowym

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Domowe dietetyczne ciasto to możliwość realizacji słodkiej pokusy bez większych wyrzutów sumienia. Świetnym przykładem jest deser inspirowany ciastem banofee pie na bazie kruchego ciasta lub biszkoptu, kremu kajmakowego, plastrów banana i bitą śmietaną, który z wierzchu obsypuje się startą czekoladą lub obsypuje kakao w proszku. Podpowiadamy przepis na dietetyczną wersję popularnego banoffee.

Deser banoffee – przepis na dietetyczny przysmak

Liczba porcji: dla 2-3 osób.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 duży wafel z brązowego ryżu (około 25 g),
  • 2 czubate łyżki kremu kajmakowego,
  • 1 średnio dojrzały banan,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 kostka gorzkiej czekolady.

Jak zrobić dietetyczny deser banoffee pie?

Przygotowanie:

  1. Wafel ryżowy należy rozkruszyć w dłoniach lub włożyć do torebki strunowej i roztłuc przy pomocy moździerza na większe okruchy.
  2. Kawałki wafla ryżowego należy rozdzielić na 2-3 szklanki lub miseczki.
  3. Banana trzeba umyć, obrać i pokroić na plastry.
  4. Do każdego pojemnika należy włożyć łyżkę kremu karmelowego i rozłożyć plastry banana.
  5. Następnie owoce trzeba pokryć po łyżce gęstego jogurtu greckiego i posypać startą gorzką czekoladą.
  6. Deser jest gotowy do podania.

Czytaj także: Zachwycający chlebek bananowy. Prosty przepis na domowe ciasto. Jak zrobić idealny chlebek bananowy na śniadanie?

Banoffee – deser bez pieczenia

Tak przygotowany deser można od razu zjeść lub trzymać w lodówce przez kilka godzin. Przysmak można urozmaicić smakowo, gdy zamiast kremu kajmakowego użyjecie jakościowego masła orzechowego. Ważna, aby było przygotowane z samych zmielonych orzeszków ziemnych, bez innych dodatków.

Kaloryczność banofee pie

Warto wiedzieć, iż kaloryczność ciasta banoffee wzrasta wraz z rodzajem użytych składników. Najbardziej kaloryczna będzie wersja przygotowana na bazie kremu wykonanego z bitej śmietany kremówki 36% z serkiem mascarpone z kruchym ciastem na bazie masła. W proponowanej przez nas wersji dietetycznej porcja będzie miała około 290 kalorii.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału