Dietetyczka przygotowuje mięso wbrew zasadom. Sanepid bije na alarm

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Mycie mięsa (adobe)


Czy konieczne jest mycie mięsa? Sanepid całkowicie odradza, bo to powoduje roznoszenie bakterii. Jednak zdanie pewnej technolog ds. żywności może całkowicie was zaskoczyć. Ekspertka wydaje się nie stosować do zaleceń Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Jeszcze wiele lat temu wydawało się, iż mycie na przykład schabu czy kurczaka jest powszechnie stosowaną czynnością. Nikt tego nie podważał. Wszystko jednak zmieniło się kilka lat temu, czyli stosunkowo niedawno. Z badań wynika bowiem, iż na powierzchni mięsa osadzają się bakterie, których woda wcale nie zmywa. Mało tego, może doprowadzić choćby do ich rozprzestrzenienia i różnych zakażeń.

Czytaj też: Nikt nie robi takiej marynaty do grilla jak Magda Gessler. Mięso jest mięciutkie i soczyste

Dietetyczka popiera mycie mięsa. To wbrew zaleceniom sanepidu

Dr Karolina Kowalczyk prowadzi TikToka, na którym edukuje o tematach dietetycznych. Ostatnio zszokowała wiele osób stwierdzeniem, iż zawsze myje mięso. Oznacza to, iż w tym aspekcie nie przestrzega istotnych zaleceń sanitarnych. W filmiku opowiada o tym, jak proces mycia wygląda.

– Mam jedną dużą miskę, w której płuczę mięso w roztworze soli godzinę przed przygotowaniem. Tylko do mycia mięsa używam tej miski – przekonuje Kowalczyk. – Mam świadomość, co może być w tym mięsie, iż te bakterie po prostu zostają na powierzchni zlewu lub umywalki. Kiedy wylewam wodę do zlewu, zawsze czyszczę go mleczkiem i płynem do dezynfekcji – dodaje.

To, według słów dietetyczki, zajmuje około trzy minuty. Gąbkę, którą używa w tym celu, od razu wyrzuca do kosza na śmieci.

Mycie mięsa (adobe)

„Nie wyobrażam sobie, aby pokroić mięso, które dotykało milion osób”

Mycie mięsa budzi wiele kontrowersji i wywołuje mnóstwo dyskusji. Państwowa Inspekcja Sanitarna jest przeciwnikiem takiego przygotowywania mięsa. Ze względu na bakterie, które mogą się rozprzestrzenić w kuchni.

Dr Kowalczyk uważa natomiast, iż mięso z pudełka jest obrzydliwe.

– Nie wyobrażam sobie, aby pokroić mięso, które dotykało milion osób, leżało w brudnej ladzie i dotykało różnych nieciekawych rzeczy – stwierdza na nagraniu.

@drkarolinakowalczyk warto myć mięso czy nie? #drkarolinakowalczyk #dieta #jedzenie #zywność #mieso #kurczak ♬ dźwięk oryginalny – drkarolinakowalczyk


Idź do oryginalnego materiału