Dieta optymalna

dietetykaga.pl 2 lat temu
Gdy przychodzi wiosna podejmujemy się stosowania jakiejś diety. Szukamy informacji najczęściej w internecie na temat różnych diet i wybieramy nierzadko taką, która obiecuje nam szybkie efekty odchudzania. Dieta optymalna jest jedną z takich diet, na których według założeń jego twórcy dr Kwaśniewskiego możemy schudnąć 5 kg miesięcznie. Przyjrzyjmy się jej z bliska.

Założenia diety optymalnej

Dieta optymalna to podobnie jak dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa. Zakłada spożycie dużej ilości tłuszczy, a ograniczenie białek i węglowodanów. Na 1g białka w diecie powinniśmy przyjmować od 2,5 g do 3,5 g tłuszczy oraz 0,5 g węglowodanów. Według tego sposobu żywienia należy przede wszystkim spożywać tłuste produkty takie jak: smalec, masło, wieprzowinę, sery, podroby, tłuste sosy. Jak w każdej diecie należy całkowicie zrezygnować z cukru i ze słodyczy. Oprócz tego eliminujemy pieczywo, warzywa i owoce. Żeby schudnąć na niej możemy dostarczyć naszemu organizmowi jedynie 50g węglowodanów dziennie.

Co można jeść na diecie Kwaśniewskiego?

  • mięsa, zwłaszcza te tłuste,
  • drób, kaczka, gęś
  • galarety, chrząstki, podroby, salceson,
  • tłuste rosoły,
  • do 2 szklanek tłustego mleka lub śmietany,
  • ryby i konserwy rybne,
  • przynajmniej 4 jajka dziennie,
  • jarzyny i grzyby do 300g na dobę,
  • orzechy i słonecznik,
  • 1 ziemniak dziennie
  • woda, soki owocowe bez cukru, herbata, kawa bez cukru.

Czego nie wolno jeść?

  • pieczywo, kasza, ryż,
  • cukier, słodycze, miód
  • słodkie napoje
  • owoce i warzywa
  • sól
  • kluski, makarony, mączne potrawy,
  • groch i fasola,
  • produkty pochodzenia roślinnego.

Czy warto stosować dietę optymalną?

Jak każda dieta ma swoje zalety i wady. Do tych pierwszych możemy zaliczyć unikanie cukru, słodyczy i soli. Niewątpliwie wpłynie to bardzo korzystnie na nasze zdrowie i naszą sylwetkę. Plusem jest również to, iż dieta dostarcza nam duże ilości białka. Niestety zdecydowanie więcej jest minusów. Dieta nie dostarcza wszystkich składników odżywczych. Eliminuje źródło witamin i minerałów przez rezygnację z owoców i warzywa. Nie dostarcza też potrzebnego nam błonnika. Nadmiar tłuszczy w tym nasyconych kwasów tłuszczowych może przyczyniać się do wzrostu złego cholesterolu i trójglicerydów, a obniżenia dobrego cholesterolu. Może to skutkować zachorowaniem na choroby sercowo-naczyniowe, miażdżycę czy doprowadzić do zawału serca. Zamiast stosować dietę optymalną zastosujmy się do zasad zdrowego odżywiania, a będziemy cieszyć się zdrowiem i ładną figurą.

Idź do oryginalnego materiału