W okresie jesienno-zimowym można zauważyć spadek energii, nastroju i co gorsza odporności. To nie przypadek, iż w tym czasie ludzie „łapią” infekcje, a w przychodniach ustawiają się długie kolejki. Czy można temu zapobiec? Oczywiście, iż tak. Wystarczy, iż odpowiednio zadbasz o swoją dietę i wzbogacisz ją w produkty, które wspomogą Twoje zdrowie w tym okresie.
Produkty niezbędne w okresie jesienno-zimowym
Aby nasza odporność był cały czas na wysokim poziomie należy zadbać o odpowiednio zbilansowane posiłki. Dopilnuj by w Twojej diecie nie zabrakło warzyw, owoców, węglowodanów złożonych, pełnowartościowego białka i zdrowych tłuszczów. Dobrze jest również uwzględnić rozgrzewające przyprawy tj. cynamon, goździki, kardamon, kurkuma, imbir czy pieprz cayenne. Nie dość, iż produkty te dodadzą trochę ciepła w zimniejsze dni, to zawierają również cenne substancje odżywcze, które dodatkowo wspomogą odporność.
W jesiennym jadłospisie nie powinno również zabraknąć pysznych, ciepłych zup. To prosty sposób, aby dostarczyć do organizmu witaminy i minerały z warzyw. Możesz przygotować klasyczną pomidorową lub zaskoczyć domowników czymś bardziej wykwintnym. Wybór jest naprawdę szeroki.
Jak wspomóc odporność?
Dobrym rozwiązaniem będzie sięganie po owoce i warzywa sezonowe. Wraz z pysznym smakiem dostarczą nam cennych składników. Nie musisz jednak ograniczać się tylko do jabłek, śliwek i gruszek. Sięgnij też po winogrona, jeżyny, żurawinę i pigwę.
Być może jesteś osobą, która pomyślała o tym w okresie letnim i przygotowała domowe konfitury, dżemy i soki. o ile zaliczasz się do takich osób, już jesteś na wygranej pozycji.
W diecie wspomagającej odporność nie może zabraknąć naturalnych antybiotyków, czyli cebuli i czosnku. Te warzywa wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i rozgrzewające. staraj się dodawać je do jak największej ilości potraw, aby po cichy dbały o Twoje zdrowie.
Jeżeli zdarzyło Ci się przemarznąć, sięgnij po gorącą herbatę z dodatkiem aromatycznych przypraw. Połączenie imbiru, cynamonu, goździków wprawi Cię w przyjemną atmosferę, odpręży i zrelaksuje. Gdy dodasz do tego kilka plastrów cytryny lub pomarańczy i miód, wyjdziesz z tej sytuacji obronną ręką.
Pamiętaj, iż w okresie od października do kwietnia eksperci zalecają suplementację witaminą D!