Dieta dobra dla mózgu

dietetykaga.pl 1 rok temu
Mózg to jeden z najważniejszych organów, który odpowiada za wiele funkcji w naszym organizmie. To dzięki niemu mamy zdolność rozumienia, koncentracji, zapamiętywania informacji, prawidłowego wypowiadania słów, poruszania się, a także trawienia pokarmów czy odbioru emocji. Czy istnieje dobra dieta dla mózgu? Co należy jeść, a czego unikać, aby usprawnić pracę tego organu?

Które produkty korzystnie działają na nasz mózg?

  • Woda. Nasz mózg w 80% składa się z wody, dlatego musimy zadbać o odpowiednie nawodnienie naszego organizmu. Przeciętnie powinniśmy wypijać około 2-2,5 litra dziennie wody. Zbyt mało wody wpływa na zaburzenie pamięci krótkotrwałej i koncentracji oraz opóźnia czas reakcji na bodźce.
  • Owoce i cytrusy. Badania naukowe mówią, iż cytrusy mogą zmniejszyć ryzyko udaru niedokrwiennego mózgu oraz korzystanie wpływają na pamięć, koncentrację i chronią przed demencją.
  • Jajka. Jajka zawierają cholinę, która pobudza nasz mózg do pracy. Ponadto wzmacnia nasz refleks i koncentrację i wpływa na szybkość zapamiętywania i postrzegania. Już dwa jajka zaspokoją w 60% nasze zapotrzebowanie na cholinę. Oprócz tego jaja zawierają kwas pantotenowy (witaminę B5), który uczestniczy w syntezie neuroprzekaźników i redukuje uczucie zmęczenia.
  • Jagody i borówki. Ich jedzenie korzystnie wpływa na pamięć psychomotoryczną i dobry nastrój. Poprawiają pamięć krótko i długoterminową a także pamięć przestrzenną. Zawarte w nich antycyjany poprawiają komunikację pomiędzy komórkami nerwowymi.
  • Awokado. Codzienne zjedzenie tego owocu poprawi pamięć przestrzenną za sprawę luteiny. Oprócz tego awokado dostarczy nam cennego kwasu omega 3 i witaminy E.
  • Orzechy. Regularne spożywanie orzechów wpływa korzystnie na pamięć, koncentrację i zdolność uczenia. Codzienna garść orzechów czyli 30g może spowolnić niekorzystne zmiany zachodzące w mózgu choćby o 2 lata. Ponadto badania naukowe przeprowadzone na grupie ponad 800 nastolatków w wieku 12-17 lat pokazały, iż zjedzenie przez nich 3 porcji tygodniowo wpłynęło na poprawę ocen i wyższą średnią w porównaniu z nastolatkami, które unikały orzechów.
  • Kakao i gorzka czekolada. Pobudzają one układ nerwowy i naczyń krwionośnych, w tych miejscach mózgu odpowiedzialnych za pamięć i uczenie się. Poprawiają pamięć przestrzenną i czas reakcji i mogą zapobiegać demencji.
  • Ryby. Im większa ilość spożywanych przez nas ryb, tym większa objętość mózgu, tym lepsza pamięć wzrokowa i funkcje poznawcze. Zawarte w rybach kwasy omega 3 wpływają na szybkość przewodzenia bodźców nerwowych i zapobiegają udarowi mózgu.
  • Zielona herbata. Picie naparu z herbaty zielonej zapobiega demencji, chorobie Alzheimera i upośledzeniu funkcji poznawczych.
  • Zielone warzywa liściaste takiej jak: szpinak, sałata, jarmuż i natka pietruszki. Znacząco wzmacniają one mózg i chronią przed osłabieniem funkcji poznawczej. Poza tym codzienne spożycie zielonych warzyw liściastych zapobiega demencji i chorobie Alzheimera.

Czego nie lubi nasz mózg?

Nasz mózg nie lubi produktów przetworzonych typu fast food, słodyczy i pakowanej żywności, ponieważ zawierają sporo soli, tłuszczy trans i konserwantów. Dodatkowo wpływają negatywnie na nasze zdrowie i naszą pamięć. Również słodkie napoje gazowane zwiększają ryzyko zachorowań na demencję i chorobę Alzheimera. Wrogiem dla naszego mózgu jest na pewno alkohol, który uszkadza nasz mózg, choćby jeżeli w pewnym momencie zostaniemy abstynentami. Powinny pamiętać o tym zwłaszcza młode kobiety, które planują ciąże. Alkohol uszkadza mózg rozwijającego się w niej dziecka i przyczynia się do powstania u dziecka FAS (ang.fetal alcohol syndrome).

Bądźmy świadomymi konsumentami i dokonujmy dobrych wyborów. Bo to przecież od nas zależy, jakie produkty na co dzień spożywamy i jak to wpływa na nasz mózg i nasze zdrowie.

Idź do oryginalnego materiału