Dieta bogatoresztkowa

dietetykaga.pl 1 rok temu
O diecie bogatoresztkowej chyba każdy co nieco słyszał. Dziś zechcę trochę przybliżyć, na czym ona polega, dla kogo będzie odpowiednia, jakie produkty są na niej wskazane, a których powinniśmy unikać.

Na czym polega dieta bogatoresztkowa?

Dieta bogatoresztkowa to dieta, która polega na zwiększeniu ilości spożywanego błonnika oraz przyjmowanych płynów. To inaczej podstawowa dieta zmodyfikowana o przyjmowanie produktów bogatych w błonnik.

Kiedy stosować dietę bogatoresztkową?

Dieta bogatosztkowa sprawdzi się u osób:

  • mających problem z zaparciami stolca, a szczególnie u osób, które w swojej diecie nie przyjmowały odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego.
  • chorujących na zespół jelita wrażliwego, gdy głównym objawem są zaparcia.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) poleca, aby u zdrowych osób ta odpowiednia dzienna ilość błonnika pokarmowego wynosiła od 25g do 40g. W ten sposób chronimy nasz organizm przed zaparciami pod warunkiem, iż zadbamy też o odpowiednie nawodnienie organizmu, o czym pisałam tutaj na blogu.

Na czym polega działanie błonnika?

Przede wszystkim na zwiększeniu masy stolca, gdyż błonnik jest składnikiem pokarmowym niepodlegającym trawieniu. Oprócz tego wpływa na wzrost ilości bakterii w jelicie grubym, co prowadzi do nasilenia procesów fermentacji i zwiększonej ilości gazów. Przez co następuje wzrost objętości stolca i poprawa jego konsystencji. Błonnik podrażnia ściany jelita wspomagając perystaltykę jelit. Poza tym wiąże wodę w organizmie zmiękczając ilość kału. Dla porównania 100g ziemniaków wiąże w jelicie 40g wody, 100g jabłek – 70g wody, a 100g otrąb – aż 450g wody!

Jak zwiększyć ilość błonnika w diecie?

  • zamień pieczywo jasne na ciemne
  • wprowadź do swojego menu gruboziarniste kasze: jęczmienną i gryczaną
  • biały ryż zastąp brązowym
  • jedz około kilograma warzyw i owoców dzienne w proporcji 2:1
  • spożywaj płatki owsiane i otręby

Pamiętajmy jednak o tym, iż zwiększanie ilości błonnika w diecie powinno być stopniowe. Zacznijmy od spożywania gotowanych warzyw, a potem dopiero wprowadźmy surowe. Następnie wprowadźmy pieczywo razowe i otręby, ale też zaczynając od łyżeczki dziennie. Na koniec możemy wprowadzić suszone owoce np. śliwki i czy figi, także bogate w błonnik.

Czego unikać na diecie bogatoresztkowej?

  • cukru (ciast i słodyczy)
  • produktów mącznych (klusek, pierogów, naleśników)
  • białego ryżu
  • kaszy mannej
  • mąki ziemniaczanej

Podsumowując dieta bogatoresztkowa przyniesie efekty, jeżeli będziemy stosować się do powyższych zaleceń. W przeciwnym wypadku zbyt gwałtowne wprowadzenie błonnika może spowodować wzdęcia i nieprzyjemne dolegliwości w obrębie jamy brzusznej. Nie możemy też przesadzić z ilością otrębów, gdyż zbyt duża ich ilość (powyżej 2-3 łyżek dziennie) może skutkować trudnością w wchłanianiu niektórych składników mineralnych m.in.: wapnia, magnezu, żelaza, cynku, fosforu.

Idź do oryginalnego materiału