Dieta a zdrowe włosy – co jeść, by mieć piękne włosy?

hair-med.com.pl 2 lat temu

Czy wygląd, kondycja i stan włosów zależą jedynie od kosmetyków jakie stosujesz? Oczywiście, iż nie! Na stan fryzury oraz skóry i paznokci wpływ mają także tryb życia oraz dieta. jeżeli na co dzień lubisz jeść wysoko przetworzone produkty, fast foody, dania tłuste, etc., możesz zacząć skarżyć się na stan swoich włosów. Co jeść na ładne włosy i jakie produkty żywnościowe oraz składniki wpływają na dobry stan włosów?

Dieta, a włosy

Powie Ci o tym każdy trycholog, dermatolog i kosmetolog, a także dietetyk – dieta ma ogromny wpływ na stan włosów. Zdecydowanie można tu przywołać dość znane powiedzenie, iż jesteś tym co jesz i wyglądasz tak jak jesz. Nie chodzi jedynie o nadprogramowe kilogramy w przypadku, gdy jadłabyś niezdrowo – dieta „widoczna” jest także na Twoich włosach, skórze oraz paznokciach. By zadbać o kondycję swoich włosów nie wystarczy stosowanie najlepszych, a choćby najdroższych kosmetyków. Zdrowie włosa zdecydowanie płynie z jego odpowiedniego nawilżenia oraz nawodnienia – masz na to wpływ zdrowo jedząc oraz wypijając dziennie odpowiednią ilość wody.

Istnieją składniki, które możemy określić za szczególnie potrzebne włosom. Tak jak nasze ciało wymaga zbilansowanej diety oraz różnorodności, tak też jest z włosami. To, co jesz odbija się na Twojej fryzurze 1:1, więc jeżeli chcesz cieszyć się zdrowymi, pięknymi włosami, w Twojej diecie nie może zabraknąć witamin (zwłaszcza tych z grupy B), aminokwasów oraz minerałów. Aminokwasy i inne białka są odpowiedzialne za budowę włosa. jeżeli w Twojej diecie będzie ich zbyt mało, włosy mogą stać się łamliwe, kruche, finalnie mogą zacząć wypadać. Minerały, które szczególnie lubią włosy to magnez, żelazo, wapń, cynk oraz krzem. Witaminy z grupy B są dla włosów najważniejsze – to one są odpowiedzialne za blask włosów i to one regulują wszelkie procesy zachodzące w skórze głowy.

Co jeść, aby mieć zdrowe włosy? Witaminy

Zacznijmy od witamin, które są jednymi z najważniejszych składników wpływających na stan włosów i zdrowie oraz kondycję skóry głowy. Jak już wspomniano, dla włosów kluczowymi będą witaminy z grupy B, a wśród nich:

  • tiamina, czyli witamina B1- witamina ta wpływa na wytwarzanie aminokwasów; gdy Twoja dieta bogata jest w tiaminę, Twoje włosy będą mocne i nie będą się przerzedzać; tiamina występuje m.in. w produktach zbożowych, w kaszach i w rybach,
  • ryboflawina, czyli witamina B2 – niezbędna w procesie wzrostu włosa, dostarcza mu energii; ryboflawinę znajdziesz w mięsach oraz w roślinach strączkowych, etc.
  • niacyna, czyli witamina B3 – inaczej witamina PP, odpowiada za prawidłową budowę łodygi włosa – znajdziesz ją m.in. w ziemniakach oraz w rybach,
  • kwas pantotenowy – czyli wit. B5 – stymuluje wytwarzanie keratyny (podstawowego budulca włosa) oraz bierze udział w wytworzeniu się ochronnej warstwy na zewnątrz włosa, chroniącej go przed zniszczeniem – znajdziesz ją w orzechach, jajach, otrębach pszennych, etc.,
  • pirydoksyna – czyli wit. B6 – bierze udział w wytwarzaniu glukozy, dając włosom energię do wzrostu; znajdziesz ją w produktach zwierzęcych oraz w pełnoziarnistych zbożach,
  • kwas foliowy – czyli wit. B9 – wpływa na wytrzymałość i kondycję cebulek włosów – można ją znaleźć w surowych warzywach liściastych oraz w orzechach i zbożach,
  • cyjanokobalamina, kobalamina – wit. B12 – wpływa na utrzymanie koloru włosów; jej niedobory mogą odbarwić fryzurę choćby całkowicie; znajdziesz ją w podrobach, w produktach mlecznych i w żółtkach jaj.

Witaminy z grupy B to nie jedyne witaminy potrzebne naszym włosom. Dieta na piękne włosy powinna być również bogata w witaminę A (retinol), witaminę C (kwas askorbinowy), witaminę D (kalcyferol), witaminę E (tokoferol), oraz witaminy F, K i H. Witamina H jest szczególnie warta uwagi – klasyfikuje się ją jako witaminę B7 i określa także biotyną. Witamina ta ma bardzo duży wpływ na keratynizację włosów. jeżeli proces ten przebiega prawidłowo, Twoje włosy będą mocne, grube, odpowiednio zbudowane i niepodatne na łamanie się i kruszenie.

Co jeść na piękne włosy? Nienasycone kwasy tłuszczowe i minerały

Zdrowe tłuszcze są ogromnie ważne dla kondycji i zdrowego wyglądu włosów, skóry oraz paznokci. By więc cieszyć się nienaganną fryzurą, trzeba zadbać o odpowiednią dietę na piękne włosy. W Twoim menu codziennie powinny się więc znaleźć nienasycone kwasy omega – 3, a spośród nich szczególnie dla włosów wskazane i niezbędne są kwasy EPA (kwas eikozapentaenowy), DHA (kwas dokozaheksaenowy), GLA (kwas gamma-linolenowy). Kwasy omega – 3 mają wpływ na budowę mieszka włosowego oraz łodygi włosa. Dbając o stan swojej fryzury wpisz w swoje menu tłuste ryby morskie (łosoś, tuńczyk, makrela), bakalie (orzechy, migdały), olej rzepakowy, siemię lniane, olej lniany, etc.

Włosy nie będą zdrowe bez odpowiedniej dawki minerałów. Wspomnieliśmy już, iż dla włosów bardzo ważnym składnikiem jest cynk. jeżeli w Twojej diecie zabraknie cynku, możesz zacząć obserwować przerzedzanie się włosów. Minerał ten warunkuje prawidłowy wzrost włosa. Poza cynkiem obecnym w wątróbce, owocach morza, serach żółtych czy jajkach, ważnymi dla włosów minerałami są także miedź i żelazo. Miedź wpływa na prawidłowe formowanie się łodygi włosa, a je niedobór objawia się odbarwianiem się włosów i siwieniem. Miedź znajdziesz w kaszy gryczanej, w orzechach, a choćby w gorzkiej czekoladzie. Niedobór żelaza w diecie to oczywiście anemia, ale braki w żelazie wpływają także niekorzystnie na stan włosów. Żelazo bierze udział w dotlenianiu tkanek ciała, a jego niedobory mogą objawiać się wypadaniem włosów. Żelazo znajdziesz w podrobach, w mięsie i w rybach.

Dieta a zdrowe włosy – jadłospis

Jeśli nie wiesz jakie składniki wprowadzić do swojego menu, by odpowiednio odżywiać włosy, skorzystać z porad trychologa lub dietetyka. Opróżnij swoją lodówkę i szafki ze wszelkich wysoko przetworzonych dań, słodyczy i fast foodów, a zamiast tego uzupełnij zapasy w dobrej jakości mięso, ryby i jaja, które dostarczą włosom niezbędnego budulca w postaci białka. Przestaw się także na wielonienasycone tłuszcze (olej lniany, olej z czarnuszki, siemię lniane, olej z wiesiołka, etc.), warzywa (zwłaszcza te liściaste) oraz owoce (czarna porzeczka, jeżyny, jagody, maliny, cytrusy, orzechy).

Idź do oryginalnego materiału