I Ty możesz samodzielnie przygotować słodki stół na imprezę urodzinową, chrzciny, komunię czy wesele. To naprawdę nic trudnego. Mini deserki i inne mini słodkości zawsze robią wrażenie na gościach, bo wyglądają uroczo, każdy tak samo. Gościom przejadło się już ciasto, lubią nowe i pyszne słodkości.
Słodki stół przygotowany na wesele Karoliny i Krystiana
PRZEPISY
Zebrałam dla Was przepisy na deserki, które najczęściej przygotowujemy na słodki stół. Wystarczy kliknąć w zdjęcie, a przeniesie Was do odpowiedniego przepisu.
Tiramisu kajmakowe
To połączenie kremu mascarpone i masy kajmakowej ze świeżymi malinami przełożone biszkoptami nasączonymi kawą. Smakuje wyśmienicie i pięknie się prezentuje.
Tiramisu kajmakowe z malinami
Malinowa chmurka
To mini wersja słynnego ciasta. Na spodzie mamy kruche ciasteczka maślane, następnie maliny zatopione w galaretce (mogą być mrożone), krem śmietankowy, mini bezy i płatki migdałów. Smakuje obłędnie.
Malinowa chmurka w szklance
Deser Karpatka
To szybka wersja domowej Karpatki. Nie musimy piec ciasta ptysiowego, bo wykorzystujemy gotowy groszek ptysiowy. Krem przygotowany jest na żółtkach, jest aksamitny i delikatny. Na pewno zaskoczysz gości tym deserkiem. Ten przepis pojawi się już 13 maja na blogu, zapraszam!
Malinowe trifle
To połączenie kremu budyniowego z dodatkiem mascarpone, malin w galaretce oraz bitej śmietany. Prezentuje się bardzo efektownie i smakuje wszystkim. Można zrobić wersję truskawkową czy jagodową.
Kremowy deser budyniowy z malinami
Pana cotta
Pana cotta to klasyka. Nie powinno jej zabraknąć na słodkim stole. Przygotowuje się ją bardzo gwałtownie i z małej ilości składników. Na moim blogu znajdziecie przepisy na pana cottę:
- klasyczną z wiśniami,
- z białą czekoladą,
- z czekoladą karmelową,
- jagodową.
Karmelowa pana cotta z sosem malinowym
Pudding chia z mango
Możesz przygotować go w wersji klasycznej lub kokosowej. To fajna opcja na deser bez cukru. Idealna dla osób dbających o linię czy wegan.
Kokosowy pudding chia z mango
Mus z marakui
Ten deser wprowadzi świeżość i egzotykę na Twój słodki stół Uwielbiam go, bo jest taki kremowy i ma niepowtarzalny smak.
Mus z marakui
Mini serniczki
Uwielbiam mini serniczki, bo to taka urocza wersja sernika. Jeden przepis, a można przygotować z niego tyle wariantów smakowych. Zawsze cieszą się powodzeniem.
Mini serniczki
Deser z ryżem preparowanym
To wariacja na temat słynnego deseru z dzieciństwa - szyszki. Znajdziemy tutaj ryż preparowany, kajmak, migdały, śmietanę kremówkę i mascarpone.
Deser karmelowy z ryżem preparowanym
Cake pops
To jedne z najbardziej pożądanych słodkości na słodkim stole. Kawałki ciasta zlepione dowolnym kremem i mascarpone, oblane czekoladą i udekorowane. Naprawdę bomba! Cieszą oko i podniebienie. Na moim blogu znajdziecie kilka przepisów na cake pops: karmelowe, z nutellą, korzenne, malinowe, z masłem orzechowym, żurawinowe. Są dość pracochłonne w przygotowaniu, ale można przygotować je choćby 2 dni wcześniej.
Karmelowe cake pops
Bezowe gniazdka
To deser niezwykle pyszny i efektowny, ale dość nietrwały. Nie da się go przygotować dużo wcześniej. Tzn. same bezowe gniazdka można upiec kilka dni wcześniej, ale krem i owoce wykładamy dopiero kilka godzin przed podaniem. Podaje je najczęściej na bankietówkach (przyklejam odrobiną rozpuszczonej czekolady).
Mini bezy Pavlova
Monoporcje
Monoporcje to nowoczesne desery, które powstają z musu śmietankowego, który zamrażamy, a następnie polewamy błyszczącą polewą lub czekoladą. Naszą ulubioną wersją jest monoporcja karmelowa z orzechami. Aby je przygotować potrzebna jest specjalna forma w kształcie półkuli.
Mus karmelowy z czekoladą i orzechami
Mini donaty
Malutkie, okrągłe pieczone pączki, ozdobione rozpuszczoną czekoladą i różnymi posypkami. Hit wśród dzieci i dorosłych. Do ich przygotowania potrzebna jest specjalna forma.
Mini donaty
Cakesicles
To inna wersja cake popsów. Do ich przygotowania potrzebna jest specjalna forma silikonowa. Cieszą się powodzeniem, zwłaszcza wśród dzieci. Można je dekorować na milion sposobów.
Personalizowane cakesicles
Muffinki
Jeśli nie masz czasu ani specjalnych umiejętności pieczenia ciast to na słodki stół możesz przygotować muffinki. Muffinki na pewno będą cieszyły się powodzeniem wśród dzieci. Są ekspresowe w przygotowaniu. jeżeli chcesz możesz dodatkowo ozdobić je kremem, ale nie jest to konieczne. Możesz wykorzystać sztywne papilotki albo zwykłe papierowe.
Muffiny z coca colą
Cytrynowe muffinki z borówkami
Muffiny z żurawiną i marcepanem
Babeczki z kremem
Babeczki z kremem czyli cupcakes zawsze cieszą się wielkim powodzeniem na imprezach. Połączenie ucieranego ciasta z kremem i np. owocami smakuje zawsze i wszystkim. Na mim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na różne ciasta babkowe i kremy. Na większe imprezy wybierajcie kremy maślane np. z mlekiem skondensowanym. Takie kremy długo wytrzymują na stole, nie rozpuszczają się.
Babeczki z jagodami i kremem maślanym z mlekiem skondensowanym
Babeczki na urodziny
Babeczki czekoladowe z kremem truflowym
Babeczki można bardzo ładnie zaprezentować na piętrowej paterze:
Słodki stół przygotowany na wesele Karoliny i Krystiana
Mini babeczki z kremem
Moim nowym odkryciem na słodkie stoły są mini babeczki. Aby je przygotować potrzebna jest forma do mini muffinów. Dzieci je uwielbiają! A co najważniejsze to idealna porcja dla najmłodszych. Babeczki ozdabiam kremem i kolorową posypką. Powstają z tego samego ciasta co duże babeczki.
Mini babeczki confetti (z kolorową posypką)
Kruche babeczki z kremem i owocami
Takie babeczki to ukłon w stronę starszego pokolenia. Oprócz nowoczesnych słodkości warto mieć na stole także klasyczne kruche babeczki wypełnione pysznym kremem budyniowym i ozdobione owocami.
Słodki stół w kolorze złotym
SPRZĘT
Nie musisz mieć specjalnego sprzętu, aby przygotować słodki stół, ale na pewno przyda Ci się szpryca czy rękaw cukierniczy oraz waga kuchenna.
Do przygotowania deserków potrzebne będą pojemniczki. Jestem zwolenniczką podawania deserów w szklanych pucharkach czy szklaneczkach. Nie lubię jednorazowych plastikowych opakowań. Takie plastikowe pojemniczki łatwo znajdziecie na Allegro. Duże pucharki, w których podaje deserki, to kielichy z Ikei o pojemności 300ml (wysokości 12cm). A te małe szklaneczki to szklaneczki po jogurcikach jeżynowych Amores kupionych w Biedronce.
Na słodkie stoły przydadzą się również patyczki do cake pops, o długości 15cm, kupuję je na Allegro. Najlepiej sprawdzają mi się patyczki plastikowe. Nie przepadam za robieniem cake popsów na słomkach. Do lodów (cakesicles) potrzebna jest specjalna forma silikonowa oraz drewniane patyczki. A do serniczków i babeczek polecam sztywne, ozdobne papilotki. Wszystkie rzeczy znajdziecie na Allegro. Na bezy i monoporcje potrzebne będą bankietówki czyli sztywne małe podkładki. Używam takich o średnicy 8cm.
PREZENTACJA
Słodkości to podstawa słodkiego stołu, ale trzeba je jeszcze odpowiednio zaprezentować. Patery, ozdobne talerze, postumenty, bomboniery, obrus, świeczniki - te wszystkie elementy wpływają na efekt końcowy.
A jeżeli chodzi o podanie słodkości, skąd wziąć takie piękne patery i talerze? Patery i talerze kupowałam w rożnych miejscach stacjonarnie i przez internet. Te piękne złote i srebrne patery, które widzicie na zdjęciach są zamówione z Aliexpress. Złote talerze i szkatułki to HM Home. Srebrne krągłe talerze to HomeSay. Patery z wstążką są z Pepco. Duże paterki niebieskie i różowe są z Allegro. Postumenty oraz bomboniery na bezy również zamówione są przez internet.
Słodki stół przygotowany na chrzciny Zosi
Słodki stół przygotowany na wesele Olgi i Tomasza
Słodki stół przygotowany na wesele
Słodki stół w kolorze złotym
Słodki stół na komunię
Słodki stół przygotowany na wesele Agnieszka i Przemka
Jeśli masz jakieś pytania dotyczące słodkiego stołu to napisz w komentarzu - chętnie pomogę