Deser jaglany na walentynki. Ten przepis podbije podniebienie łasuchów. najważniejsze są mrożone maliny

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Cichoń/materiały prasowe Wydawnictwo Słowne


Deser jaglany Red Velvet to znakomita propozycja na walentynki, ale także na zdrowy deser dla dzieci. Zmiksowana na gładko ugotowana kasza jaglana świetnie wygląda podana z mrożonym musem malinowym. Przepis pochodzi z książki „Roślinna kuchnia miłości” Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń i Katarzyny Czarneckiej.

Jaglany Red Velvet – przepis na walentynkowy deser

Liczba porcji: 4.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 filiżanka (200 ml) surowej kaszy jaglanej,
  • 4 filiżanki napoju roślinnego,
  • cukier, ksylitol, erytrytol lub syrop klonowy do smaku (my dodałyśmy 5 łyżek erytrytolu),
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • wanilia w paście, ekstrakcie lub cukrze do smaku,
  • 2 filiżanki (po 200 ml) mrożonych malin.

Jak zrobić deser jaglany?

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłucz wodą, żeby pozbyć się goryczki.
  2. Zalej ją napojem roślinnym i gotuj na małym ogniu 15-20 minut (aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie płyn).
  3. Posłodź, dodaj wanilię, olej kokosowy i zblenduj bardzo dokładnie na gładki budyń.
  4. Masę przełóż do pucharków lub miseczek.
  5. Mrożone maliny przełóż do blendera wysokoobrotowego lub malaksera z ostrzem S i miksuj na lodowy sorbet. W razie konieczności zatrzymaj kilka razy w trakcie blendowania, żeby przemieszać masę.
  6. Mus lodowy przełóż na gorący krem jaglany i od razu podaj.

Wskazówki:
Bardzo lubimy połączenie gorącego kremu jaglanego i lodowego musu malinowego, jednak deser w tej wersji trzeba podać od razu po przygotowaniu. jeżeli chcesz, możesz przygotować go wcześniej i podać po schłodzeniu w lodówce, wówczas jednak użyj świeżych lub rozmrożonych wcześniej malin.

Zobacz także: Waniliowy budyń jaglany z borówkami i migdałami. Przepis na zdrowy, pyszny i szybki deser

Desery na wegańskie walentynki

Wśród przysmaków proponowanych przez autorki książki „Roślinna kuchnia miłości” znaleźć można trufle marcepanowe w czekoladzie, niebieską herbatę bubble tea na bazie naparu z klitorii, cytrynowe lody z nerkowców z blue majik, i grillowane gruszki belle Hélène w słonym karmelu z daktyli z prażonymi fistaszkami.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Słowne.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału