Deser bananowy w 5 minut. Zniknie równie szybko, jak się pojawi

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ciasto francuskie z owocami- Pyszności


Prosty deser z ciasta francuskiego z bananami i kiwi to patent na pyszną przekąskę w zabiegane dni. Potrzebujesz zaledwie 4 składników.

W dni, kiedy nie mam zbyt dużo czasu w gotowanie i stanie w kuchni, ciasto francuskie jest naprawdę nieocenionym półproduktem. Świetnie smakuje zarówno w słonej odsłonie, jak i w roli deserowej bazy. Nie tracę czasu w przygotowanie, wyrabianie, wałkowanie i wyrastanie ciasta, a moja rodzina już po kilku chwilach cieszy się pysznym deserem. Uwielbiam łączyć ten chrupki, listkujący arkusz z owocami. Tym razem postawiłam na kiwi oraz banany. W niecałe 5 minut przygotowałam cały deser i jedynie upiekłam go w piekarniku. Zniknął szybciej, niż mogłabym się spodziewać.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Deser z ciasta francuskiego z kiwi i bananami

Składniki:

  • 2-3 banany,
  • 1 kiwi,
  • 1 ciasto francuskie,
  • 3 łyżeczki syropu trzcinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Banany obieram ze skórki i kroję w niezbyt grube plasterki. Im bardziej dojrzałe będą, tym ich smak będzie słodszy.
  2. Kiwi również obieram i kroję w półplasterki. Co ciekawe, owoc ten można jeść ze skórką, jednak nie jest ona zbyt przyjemna, w szczególności w wypiekach.
  3. Na blacie rozwijam arkusz ciasta francuskiego i układam na nim rzędy bananów na zmianę z kawałkami kiwi. Ciasto francuskie dobrze jest wyjąć 15 minut wcześniej z lodówki. Gdy złapie nieco pokojowej temperatury, stanie się bardziej plastyczne i unikniemy ryzyka, iż będzie się kruszyło.

    Ciasto francuskie z owocami- Pyszności

  4. Na kawałki owoców wykładam syrop trzcinowy. Najłatwiej zrobić to przy pomocy buteleczki do wyciskania, jak ketchup. Opcjonalnie możesz zamienić ten syrop na miód lub spróbować z syropem klonowym (jeśli lubisz jego dość charakerystyczny smak).
  5. Ciasto zawijam wzdłuż dłuższej krawędzi.

    Deser z ciasta francuskiego- Pyszności

  6. Powstały rulon kroję na mniejsze kawałki i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto możesz dodatkowo posmarować mlekiem, roztopionym masłem lub rozkłóconym jajkiem, żeby lepiej się zarumieniło.

    Gotowe rollsy- Pyszności

  7. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 30 minut.
  8. Gotowe rollsy odstawiam do wystudzenia, a następnie przekładam na talerz. Prosty, pyszny i błyskawiczny deser jest już gotowy.
    Smacznego!

    Deser z ciasta francuskiego- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału