Prosty deser z ciasta francuskiego z bananami i kiwi to patent na pyszną przekąskę w zabiegane dni. Potrzebujesz zaledwie 4 składników.
W dni, kiedy nie mam zbyt dużo czasu w gotowanie i stanie w kuchni, ciasto francuskie jest naprawdę nieocenionym półproduktem. Świetnie smakuje zarówno w słonej odsłonie, jak i w roli deserowej bazy. Nie tracę czasu w przygotowanie, wyrabianie, wałkowanie i wyrastanie ciasta, a moja rodzina już po kilku chwilach cieszy się pysznym deserem. Uwielbiam łączyć ten chrupki, listkujący arkusz z owocami. Tym razem postawiłam na kiwi oraz banany. W niecałe 5 minut przygotowałam cały deser i jedynie upiekłam go w piekarniku. Zniknął szybciej, niż mogłabym się spodziewać.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:
Deser z ciasta francuskiego z kiwi i bananami
Składniki:
- 2-3 banany,
- 1 kiwi,
- 1 ciasto francuskie,
- 3 łyżeczki syropu trzcinowego.
Sposób przygotowania:
- Banany obieram ze skórki i kroję w niezbyt grube plasterki. Im bardziej dojrzałe będą, tym ich smak będzie słodszy.
- Kiwi również obieram i kroję w półplasterki. Co ciekawe, owoc ten można jeść ze skórką, jednak nie jest ona zbyt przyjemna, w szczególności w wypiekach.
- Na blacie rozwijam arkusz ciasta francuskiego i układam na nim rzędy bananów na zmianę z kawałkami kiwi. Ciasto francuskie dobrze jest wyjąć 15 minut wcześniej z lodówki. Gdy złapie nieco pokojowej temperatury, stanie się bardziej plastyczne i unikniemy ryzyka, iż będzie się kruszyło.
Ciasto francuskie z owocami- Pyszności
- Na kawałki owoców wykładam syrop trzcinowy. Najłatwiej zrobić to przy pomocy buteleczki do wyciskania, jak ketchup. Opcjonalnie możesz zamienić ten syrop na miód lub spróbować z syropem klonowym (jeśli lubisz jego dość charakerystyczny smak).
- Ciasto zawijam wzdłuż dłuższej krawędzi.
Deser z ciasta francuskiego- Pyszności
- Powstały rulon kroję na mniejsze kawałki i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto możesz dodatkowo posmarować mlekiem, roztopionym masłem lub rozkłóconym jajkiem, żeby lepiej się zarumieniło.
Gotowe rollsy- Pyszności
- Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 30 minut.
- Gotowe rollsy odstawiam do wystudzenia, a następnie przekładam na talerz. Prosty, pyszny i błyskawiczny deser jest już gotowy.
Smacznego!Deser z ciasta francuskiego- Pyszności