Delikatny krem z kukurydzy na obiad. Wypróbuj przepis na zupę z korzenną nutą. Dorzuć czosnku i dodaj jej wyrazistości

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne


Zupa krem z kukurydzy to danie, które można przygotowywać przez cały rok. w okresie na kukurydzę warto sięgać po świeże, ugotowane kolby. Poza sezonem sprawdzi się kukurydza z puszki. Prosta zupa z kukurydzy może być łączona z ziemniakami, które zwiększą jej pożywność i nadadzą aksamitnej konsystencji po zblendowaniu. Zobacz przepis na domowy krem z kukurydzy na obiad.

Krem z kukurydzy – przepis na zupę

Liczba porcji: dla 5 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g ziaren z ugotowanej kukurydzy lub konserwowej z puszki,
  • 330 ml mleczka kokosowego,
  • 350 ml bulionu warzywnego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 20 g oleju rzepakowego lub masła klarowanego,
  • 5 g soli,
  • 5 g świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • 3 g mielonego imbiru,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 5 g kurkumy,
  • 1 ziemniak.

Do dekoracji:

  • 30 g ziaren kukurydzy do uprażenia.

Jak zrobić krem z kukurydzy?

Przygotowanie:

  1. Ziemniaka i cebulę należy umyć, obrać i pokroić w kostkę. Czosnek trzeba obrać i pokroić w plasterki.
  2. W garnku o grubym dnie należy rozgrzać olej lub klarowane masło, a następnie wrzucić do niego ziemniaka, cebulę i czosnek.
  3. Po trzech minutach smażenia na małym ogniu należy dodać przyprawy i po chwili dodać ziarna kukurydzy. Całość należy wymieszać i zalać bulionem warzywnym.
  4. Gdy ziemniaki zmiękną, można dolać mleczko kokosowe.
  5. Zupę z kukurydzy należy zmiksować na gładką masę przy pomocy manualnego blendera.
  6. Można też odstawić zupę do przestudzenia, wlać do blendera kielichowego, zmiksować, a następnie ponownie podgrzać w garnku.
  7. Kukurydzę należy uprażyć na małym ogniu w garnku o grubym dnie. Gdy wszystkie ziarna popękają, popcorn można posolić.
  8. Krem z kukurydzy można przelać do talerzy i z wierzchu posypać popcornem.

Czytaj także: Kremowa polenta do obiadu. Przepis na przysmak z mąki kukurydzanej

Dodatki do kremu z kukurydzy

Na domowej zupie można rozsypać rozkruszony ser feta. Świetnie sprawdzą się też grzanki z chleba przygotowane w piekarniku razem z główką czosnku. Smakosze kuchni indyjskiej mogą dodać do zupy ulubioną pastę curry. W ten sposób można zaostrzyć smak zupy do pożądanego przez was poziomu. Warto pamiętać, iż krem z kukurydzy można zrobić także bez mleka kokosowego. W to miejsce można dodać śmietanę np.: 18-procentową, albo zostawić zupę bez zabielania.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału