Krem z kukurydzy – przepis na zupę
Liczba porcji: dla 5 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g ziaren z ugotowanej kukurydzy lub konserwowej z puszki,
- 330 ml mleczka kokosowego,
- 350 ml bulionu warzywnego,
- 3 ząbki czosnku,
- 20 g oleju rzepakowego lub masła klarowanego,
- 5 g soli,
- 5 g świeżo startej gałki muszkatołowej,
- 3 g mielonego imbiru,
- 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 5 g kurkumy,
- 1 ziemniak.
Do dekoracji:
- 30 g ziaren kukurydzy do uprażenia.
Jak zrobić krem z kukurydzy?
Przygotowanie:
- Ziemniaka i cebulę należy umyć, obrać i pokroić w kostkę. Czosnek trzeba obrać i pokroić w plasterki.
- W garnku o grubym dnie należy rozgrzać olej lub klarowane masło, a następnie wrzucić do niego ziemniaka, cebulę i czosnek.
- Po trzech minutach smażenia na małym ogniu należy dodać przyprawy i po chwili dodać ziarna kukurydzy. Całość należy wymieszać i zalać bulionem warzywnym.
- Gdy ziemniaki zmiękną, można dolać mleczko kokosowe.
- Zupę z kukurydzy należy zmiksować na gładką masę przy pomocy manualnego blendera.
- Można też odstawić zupę do przestudzenia, wlać do blendera kielichowego, zmiksować, a następnie ponownie podgrzać w garnku.
- Kukurydzę należy uprażyć na małym ogniu w garnku o grubym dnie. Gdy wszystkie ziarna popękają, popcorn można posolić.
- Krem z kukurydzy można przelać do talerzy i z wierzchu posypać popcornem.
Czytaj także: Kremowa polenta do obiadu. Przepis na przysmak z mąki kukurydzanej
Dodatki do kremu z kukurydzy
Na domowej zupie można rozsypać rozkruszony ser feta. Świetnie sprawdzą się też grzanki z chleba przygotowane w piekarniku razem z główką czosnku. Smakosze kuchni indyjskiej mogą dodać do zupy ulubioną pastę curry. W ten sposób można zaostrzyć smak zupy do pożądanego przez was poziomu. Warto pamiętać, iż krem z kukurydzy można zrobić także bez mleka kokosowego. W to miejsce można dodać śmietanę np.: 18-procentową, albo zostawić zupę bez zabielania.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: