Mięso z grilla — sprawdzony przepis
Zastanawiasz się, jakie mięso przygotować na grillu? Proponuję pyszne filety z indyka w marynacie z miodu, czosnku i chilli. Całość dopełniają aromatyczne zioła prowansalskie i tymianek. Mięso przygotujesz w kilka minut. Później wystarczy dać mu odpocząć w marynacie i następnie usmażyć na grillu na złoty kolor. Tak przygotowane mięso możesz podać np. z sałatką ziemniaczaną lub sosem czosnkowym.
Zobacz w galerii, jak przygotować grillowany filet z indyka.
Przepis na indyka z grilla
czas przygotowania: ok. 10 min + marynowanie ok. 1,5 godziny+ smażeni na grillu: ok. 10 minut
porcja: na 4 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- ok. 700 g filetu z indyka,
- 5 łyżek oliwy,
- 1 łyżka miodu,
- ząbek czosnku,
- 1/3 łyżeczki chilli,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- szczypta soli.
Najlepszy sposób na kiełbasę z grilla. Spróbuj, a już nigdy nie podasz jej inaczej
Taka kiełbasa z grilla to hit na majówkę i cały sezon grillowy. Jest idealnie chrupiąca z zewnątrz i soczysta w środku. Wyjątkowa marynata dodaje jej słodko-ostrego smaku i apetycznego aromatu. Możesz…
Jak zrobić pierś z indyka na grillu? ?
- Zacznij od pokrojenia filetu z indyka na porcje.
- Każdy kawałek mięsa rozbij lekko tłuczkiem, by miały jednakową grubość.
- W miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i miodem.
- Ząbek czosnku rozgnieć lub drobno posiekaj i dodaj do marynaty.
- Na koniec wsyp zioła prowansalskie, chilli, szczyptę soli i tymianek. Całość wymieszaj.
- Kawałki indyka smaruj dokładnie marynatą i układaj w oddzielnym naczyniu. Wykorzystaj całą marynatę.
- Mięso przykryj i odstaw do lodówki na ok. półtorej godziny.
- Wyjmij zamarynowane filety z indyka z lodówki na co najmniej pół godziny przed grillowaniem.
- Grilluj mięso po kilka minut z obu stron, na złoty kolor.
- Możesz układać mięso bezpośrednio na ciepłym ruszcie lub na specjalnych tackach do grillowania.
Idealnie soczyste żeberka z grilla. Zrobisz je bez problemu
Masz ochotę na soczyste żeberka z grilla? Mam dla ciebie najlepszy przepis na takie danie. Żeberka są idealnie doprawione, delikatne i pyszne. Ich wyjątkowy smak to zasługa m.in. ostrych przypraw,…
Co zrobić na grilla? Polecane przepisy
Wiosna w pełni. Coraz częściej mamy okazję do spędzenia czasu w świeżym powietrzu i przygotowania pysznych dań. Nie muszą to być skomplikowane potrawy. Pyszne mięso, np. karkówkę lub indyka, doprawisz samodzielnie w kilka minut. Możesz skorzystać np. z mojego przepisu na miękką i soczystą karkówkę w marynacie z ketchupu . Dobrym pomysłem na mięsne danie z grilla są także kofty z karkówki, czyli szaszłyki z mięsa mielonego. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy doprawić mielone mięso, uformować na patyczkach i grillować.
Oprócz karkówki warto sięgnąć także po mięso drobiowe. Pysznie smakuję grillowany filet z kurczaka lub szaszłyki w jogurtowej marynacie z curry.
Jeśli nie masz ochoty na mięso, wypróbuj przepis na pstrąga z grilla lub warzywa np. pyszne grillowane bataty.
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni: