Przepis na sernik z mlekiem w proszku
czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja: na dużą blaszkę
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego twarogu półtłustego,
- 6 jajek,
- półtorej szklanki mleka w proszku,
- półtorej szklanki mleka,
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 2 budynie śmietankowe w proszku (2x 40g),
- do dekoracji cukier puder i np. maliny, listki mięty.
Niezawodny sernik z jabłkami. Zrobisz go gwałtownie i bez pieczenia
Szukasz sprawdzonego przepisu na ciasto bez pieczenia? Proponuję przygotować pyszny sernik z jabłkami na herbatnikach. Ciasto jest pyszne, szybkie i łatwe do zrobienia. Możesz podać je na każdą…
Katarzyna Puczyńska
Jak zrobić sernik z mlekiem w proszku?
- Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę.
- Zmniejsz obroty miksera i dodaj mleko w proszku, wanilię oraz budynie w proszku.
- Dodaj stopniowo ser, nie przerywając miksowania.
- Cały czas miksując, wlewaj powoli olej i mleko.
- Białka ubij w osobnej misce. Dodaj do masy sernikowej i wymieszaj delikatnie łyżką.
- Przelej masę sernikową do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ustaw formę z masą sernikową na większej blaszce.
- Wypełnij większą blaszkę wodą do 1/3 wysokości formy sernikowej. Teraz możesz upiec sernik w tzw. kąpieli wodnej.
- Piecz sernik ok. 1 godzinę w 170 stopniach. jeżeli sernik się będzie mocno rumienił, to przykryj go papierem do pieczenia.
- Gotowy sernik zostaw w piekarniku do wystudzenia.
- Przed podaniem posyp sernik cukrem pudrem i udekoruj np. malinami i listkami mięty.
+12
Zobacz galerię
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: