Delikatny i puszysty sernik z mlekiem w proszku. Możesz zrobić go z sera z wiaderka. Przepis na wyborny sernik, który nie opada

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Mam dla ciebie niezawodny przepis na sernik z mlekiem w proszku – zawsze się udaje, nigdy nie opada i nie pęka. Masa serowa jest lekka, puszysta i smakuje jak delikatna pianka. Podpowiadam, jak zrobić taki wyśmienity wypiek krok po kroku. Sprawdź i wypróbuj przepis na sernik z mlekiem w proszku.

Przepis na sernik z mlekiem w proszku

czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja: na dużą blaszkę
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego twarogu półtłustego,
  • 6 jajek,
  • półtorej szklanki mleka w proszku,
  • półtorej szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 2 budynie śmietankowe w proszku (2x 40g),
  • do dekoracji cukier puder i np. maliny, listki mięty.

Niezawodny sernik z jabłkami. Zrobisz go gwałtownie i bez pieczenia

Szukasz sprawdzonego przepisu na ciasto bez pieczenia? Proponuję przygotować pyszny sernik z jabłkami na herbatnikach. Ciasto jest pyszne, szybkie i łatwe do zrobienia. Możesz podać je na każdą…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić sernik z mlekiem w proszku?

  1. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę.
  2. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mleko w proszku, wanilię oraz budynie w proszku.
  3. Dodaj stopniowo ser, nie przerywając miksowania.
  4. Cały czas miksując, wlewaj powoli olej i mleko.
  5. Białka ubij w osobnej misce. Dodaj do masy sernikowej i wymieszaj delikatnie łyżką.
  6. Przelej masę sernikową do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Ustaw formę z masą sernikową na większej blaszce.
  8. Wypełnij większą blaszkę wodą do 1/3 wysokości formy sernikowej. Teraz możesz upiec sernik w tzw. kąpieli wodnej.
  9. Piecz sernik ok. 1 godzinę w 170 stopniach. jeżeli sernik się będzie mocno rumienił, to przykryj go papierem do pieczenia.
  10. Gotowy sernik zostaw w piekarniku do wystudzenia.
  11. Przed podaniem posyp sernik cukrem pudrem i udekoruj np. malinami i listkami mięty.

Pyszny sernik, który nigdy nie opada. Poznaj najlepszy przep...

+12 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału