Ciasto drożdżowe ze śmietaną – sprawdzony przepis
Mam dla ciebie sprawdzony i prosty przepis na pyszne waniliowe precelki. Przygotowuję je z ciasta drożdżowego ze śmietaną, zimnym masłem i bez jajek. Smakuje wyśmienicie i nie wymaga długiego zagniatania. Skórka z waniliowego cukru jest bardzo apetyczna i delikatnie chrupiąca. Precelki nie są za słodkie. To idealny pomysł na słodką przekąskę na co dzień i od święta. Serdecznie polecam.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne waniliowe precelki.
Przepis na waniliowe precelki
czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
duża porcja
poziom trudności: średni
Składniki:
- 700 g mąki pszennej,
- 30 dag drożdży,
- 1 szklanka śmietany 18%,
- 250 g masła,
- 4 łyżki cukru,
- opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- szczypta soli,
do obtoczenia:
- 60 g cukru waniliowego,
- 60 g drobnego cukru,
- 2 jajka.
Rurki z dżemem do odrywania. Poznaj rewelacyjny pomysł na ciastka
Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na delikatne krucho-drożdżowe ciasteczka rurki z dżemem. To pyszne słodkości, którym trudno się oprzeć. Ciastka są bardzo proste do przygotowania. Piecze się je w…
Jak zrobić drożdżowe precelki na słodko?
- Drożdże wymieszaj w miseczce z łyżeczką cukru, aż będą płynne.
- Śmietanę przelej do miski, dodaj drożdże i wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
- Na stolnice przesiej mąkę pszenną, dodaj zimne masło i posiekaj.
- Dodaj śmietanę z drożdżami, cukier, wanilię i szczyptę soli.
- Zagnieć miękkie i elastyczne ciasto.
- Przykryj ciasto ściereczką i zostaw na ok. pół godziny.
- Wyrośnięte ciasto podziel na porcje. Z każdej porcji zrób jednakowej wielkości wałeczki.
- Zwiń wałeczki na kształt precla.
- Wbij jajka do miseczki i roztrzep widelcem.
- W drugiej miseczce wymieszaj cukier z cukrem waniliowym.
- Smaruj precelki jajkiem i obtocz w cukrowej posypce.
- Ułóż precelki na blaszce i zostaw na 10 minut.
- Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach.
- Gotowe zdejmij z blaszki i wystudź. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: