Delikatne waniliowe precelki. Są tak pyszne, iż można jeść je bez końca. Polecamy przepis na drożdżowe ciasteczka na śmietanie. Zobacz wideo

stronakuchni.pl 1 rok temu
Polecam sprawdzony przepis na waniliowe precelki z drożdżowo-śmietanowego ciasta. Są delikatne i apetycznie chrupiące, dzięki cukrowej posypce. Co ważne, robi się je naprawdę prosto – wypiek nie wymaga długiego zagniatania i wyrastania, jak klasyczne ciasta drożdżowe. Jedyna trudność polega na zwijaniu precelków, jednak z moimi wskazówkami na pewno ci się to uda. Przekonaj się, jakie są smaczne i wypróbuj przepis na precelki na słodko.

Ciasto drożdżowe ze śmietaną – sprawdzony przepis

Mam dla ciebie sprawdzony i prosty przepis na pyszne waniliowe precelki. Przygotowuję je z ciasta drożdżowego ze śmietaną, zimnym masłem i bez jajek. Smakuje wyśmienicie i nie wymaga długiego zagniatania. Skórka z waniliowego cukru jest bardzo apetyczna i delikatnie chrupiąca. Precelki nie są za słodkie. To idealny pomysł na słodką przekąskę na co dzień i od święta. Serdecznie polecam.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne waniliowe precelki.

Przepis na waniliowe precelki

czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
duża porcja
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej,
  • 30 dag drożdży,
  • 1 szklanka śmietany 18%,
  • 250 g masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • szczypta soli,

do obtoczenia:

  • 60 g cukru waniliowego,
  • 60 g drobnego cukru,
  • 2 jajka.

Rurki z dżemem do odrywania. Poznaj rewelacyjny pomysł na ciastka

Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na delikatne krucho-drożdżowe ciasteczka rurki z dżemem. To pyszne słodkości, którym trudno się oprzeć. Ciastka są bardzo proste do przygotowania. Piecze się je w…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić drożdżowe precelki na słodko?

  1. Drożdże wymieszaj w miseczce z łyżeczką cukru, aż będą płynne.
  2. Śmietanę przelej do miski, dodaj drożdże i wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
  3. Na stolnice przesiej mąkę pszenną, dodaj zimne masło i posiekaj.
  4. Dodaj śmietanę z drożdżami, cukier, wanilię i szczyptę soli.
  5. Zagnieć miękkie i elastyczne ciasto.
  6. Przykryj ciasto ściereczką i zostaw na ok. pół godziny.
  7. Wyrośnięte ciasto podziel na porcje. Z każdej porcji zrób jednakowej wielkości wałeczki.
  8. Zwiń wałeczki na kształt precla.
  9. Wbij jajka do miseczki i roztrzep widelcem.
  10. W drugiej miseczce wymieszaj cukier z cukrem waniliowym.
  11. Smaruj precelki jajkiem i obtocz w cukrowej posypce.
  12. Ułóż precelki na blaszce i zostaw na 10 minut.
  13. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach.
  14. Gotowe zdejmij z blaszki i wystudź. Smacznego!

Delikatne waniliowe precelki. Są tak pyszne, iż można jeść j...

+14 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału