Kotlety na obiad — sprawdzony przepis
Popisowy obiad zarówno na co dzień, jak i na specjalną okazję nie musi być trudny i czasochłonny do zrobienia. Podpowiadam sprawdzony przepis na wyśmienite sznycle z indyka. Ich przygotowanie jest proste i dość szybkie. Sznycle są delikatne, aromatyczne i mają apetyczne chrupiącą panierkę z dodatkiem mąki pszennej. Ich wyjątkowy smak to zasługa smażenia na maśle klarowanym. Sznycle możesz podać z ugotowanymi ziemniakami i porcją warzyw np. surówką z kapusty pekińskiej czy surówką z młodej kapusty.
Zobacz w galerii, jak zrobić najlepsze sznycle z indyka.
Przepis na sznycle z indyka
czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na: ok. 8 sznycli
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- ok. 1 kg filetu z indyka,
- 2 jajka,
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 8 łyżek bułki tartej drobno zmielonej,
- sól i pieprz do smaku,
- masło klarowane lub opcjonalnie olej rzepakowy do smażenia,
- opcjonalnie sok z cytryny.
Fantastyczne kotleciki szu szu polecają się na obiad. Ten przepis to hit
Drobiowe kotleciki szu szu to prawdziwy hit. Są szybkie do przygotowania, proste i smakują wyśmienicie. Ich sekretem jest wyjątkowa marynata. Możesz zrobić je na każdą okazję np. na wielkanocny obiad…
Jak zrobić najlepsze sznycle z indyka?
- Filet z indyka pokrój na kotlety. Staraj się kroić mięso w poprzek włókien, wtedy sznycle będą delikatniejsze.
- Każdy kotlet rozbij delikatnie tłuczkiem i posyp solą oraz pieprzem.
- Przygotuj trzy talerze lub tacki: do pierwszej wsyp mąkę, do drugiej wbij jajka i rozbij je widelcem, do trzeciej wsyp bułkę tartą.
- Każdy kotlet panieruj kolejno w: mące, jajku i bułce.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane. Możesz także smażyć kotlety na oleju rzepakowym.
- Smaż kotlety po kilka minut, z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe kotlety przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Podawaj np. skropione sokiem z cytryny, z ziemniakami i surówką.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: